Spitsbergenreis 28 aug. – 4 sept.

Spitsbergenreis 28 aug. – 4 sept.

Rendier-Spitsb-3720-Foto-Koos-Dijksterhuis-Custom.JPGMomenteel is er een expeditie gaande rond Edgeøya in Zuidoost-Spitsbergen. Bioloog Maarten Loonen heeft de trip georganiseerd. Loonen doet al jaren elke zomer onderzoek op Spitsbergen naar de ecologie van onder meer ganzen en Noordse sterns.

Op het gepantserde schip Ortelius zijn tientallen onderzoekers aangemonsterd, die op Edgeøya allerlei aspecten van natuur, milieu, landschap en klimaat in kaart brengen. Volgende week keren ze terug en dan los ik hen af.

Ik vaar dan met een stuk of dertig Trouw-lezers naar Noordoost-Spitsbergen om de Arctische stranden op te ruimen. Zelfs in die uithoek ligt de kust vol shampoflessen, frisdrankflesjes, plastic verpakkingen, viskratten en nylon visnetten. Tussendoor zullen we hoogstwaarschijnlijk ijsberen zien en walvissen, walrussen en ivoormeeuwen.

We varen van 28 augustus tot 4 september, en ik ben heel benieuwd. Dit wordt mijn achtste reis naar het noordpoolgebied en mijn vierde naar Spitsbergen, maar mijn eerste naar het afgelegen noordoosten van de archipel. En zo laat in de zomer ben ik nog nooit boven de poolcirkel geweest. Of er nog bloemen bloeien op de toendra? Of de broedvogels al vertrokken zijn? We zullen zien!

Tijdens onze vaartocht duikt de zon voor het eerst na de zomer weer onder de horizon. De korte schemernacht zal rap langer en donkerder worden, maar wij hebben nog bijna het klokje rond daglicht. De zon staat overdag laag in het zuiden, ’s nachts nog lager in het noorden. Dat strijklicht is fijn om in te fotograferen. Als de zon schijnt dan, misschien regent of sneeuwt het wel. Brrr!

Mochten Maarten Loonen en zijn wetenschappers afval achterlaten, dan ruimen wij dat wel op. Maar dat doen zij niet, zij houden evenveel van de Noordpool als wij.

Meer :
Spitsbergse ijsbeerreis met kust in de opruiming

Met Koos naar Spitsbergen augustus-september 2015

 

 

DELEN
Reacties zijn gesloten.