Zwermen uit de fruitschaal

Zwermen uit de fruitschaal

Fruitvlieg 2863a Foto Koos Dijksterhuis
Fruitvlieg. Foto Koos Dijksterhuis

Als ik na een week thuiskom, is er geen fruitvlieg te bekennen. Maar zodra ik fruit in huis haal, zijn er binnen een dag weer fruitvliegjes. Wachten ze in sluimerstand hun tijd af? Liggen er fruitmaden klaar om zich tot fruitvlieg te transformeren, zodra hun fijne neusjes vruchtensuikers of alcohol ruiken?

Alcohol duidt in de natuur op gistend fruit, dus is het een goed lokmiddel voor fruitvliegjes, die beter tegen het giftige spul bestand zijn dan andere insecten. Als u in de zomer wijn drinkt, is het u vast wel eens opgevallen dat er een fruitvliegje boven fladdert of in spartelt.

Ik houd van veel insectengroepen (vlinders, libellen, bijen, kevers, zweefvliegen…), ik tolereer andere (papierwespen, mieren, bladluizen), maar er zijn er die ik liever verre van me houd (steekmuggen, dazen, huisvliegen, luizen, vlooien). Op dit spectrum bevinden fruitvliegjes zich aan de milde zijde van de laatste categorie. Ze prikken niet en nemen niet zo hardnekkig op me plaats als huisvliegen, maar elke keer als ik bij de fruitschaal kom, zwermen ze eruit op.

Ik heb de fruitschaal wel eens buiten gezet, achter de open deur. Ze zouden hun neusjes wel achterna fladderen, dacht ik, de deur uit. Maar nee, er bleven er in ieder geval genoeg achter om zich op nieuwe bananen of nectarines te storten.

Ach, denk ik in een vredige bui, welbeschouwd zijn ze heel mooi. En fruitvliegjes zijn ook schepselen Gods. Om er even later in een flits van woede één uit de lucht te grijpen en dood te knijpen. In de herfst verdwijnen ze weer, al blijven ze met die langdurige nazomers bijna tot de winter hangen.

Ik bewaar fruit nu maar in de koelkast, dat scheelt. Alleen bananen blijven in de fruitschaal. Schillen en pitten breng ik meteen naar de bak buiten, en ik spoel een wijnglas om.

Nee, ze liggen niet sluimerend klaar, als ik thuiskom. Ze vliegen mee door de open deur en vermenigvuldigen zich snel.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 7 aug. 2019)

DELEN
Reacties zijn gesloten.