‘Zonder natuur bestaan wij niet’

‘Zonder natuur bestaan wij niet’

Sloot tussen dijk en mais. Foto Koos Dijksterhuis
Foto Koos Dijksterhuis

Zolang ik me het kan heugen begrijp ik niet dat mensen de natuur opofferen aan korte-termijn-voordeeltjes. Zonder natuur kunnen wij toch niet leven?

Aan de eerste verkiezing na mijn achttiende deed ik niet mee, want ik hing de ideeën aan van Michail Bakoenin. Deze vrijgevochten avonturier had een naïef vertrouwen in zijn mede-revolutionairen, van wie Karl Marx het gerucht verspreidde dat hij een Russische spion was. Marx had best goede ideeën, maar ’s mans ego zat hem in de weg. Hij wilde gelijk krijgen en kon niet tegen vrije geesten als Bakoenin. Samen met Friedrich Engels bedacht Marx ‘de dictatuur van het proletariaat’. B-b-brrr.

Mijn ontstemdheid duurde niet lang, want, zoals Trouwredacteur Willem Breedveld zei: stemrecht is een verworvenheid om te vieren. Dat is het inderdaad. En hoewel ik me nooit aan een partij heb gebonden, laat ik me nu achter de wagen spannen als lijstduwer, van een uitsluitend aan de waterschapsverkiezing deelnemende partij. In mijn anarchistische periode waren er geen waterschapsverkiezingen; toen dienden waterschappen vooral het agrarische belang op de korte termijn.

Waterschappen drukken nog steeds een zwaar stempel op de kwaliteit van landschap en natuur. Maar nu krijgen ook andere partijen een stem. Ik duw de lijst van Water Natuurlijk in waterschap Hunze & A’s. Zeker onder dreiging van de b-b-botte b-b-bijl is een club die opkomt voor natuur en milieu van levensbelang. Ook in de Provinciale Staten trouwens, die steeds meer over de natuur beslissen. Als we doorgaan met de uitkleding van landschap en natuur, blijft er niets van over. Stem dus, en stem voor natuur!

Voor de revolutionairen van weleer was natuur geen halszaak, al zagen ze 150 jaar geleden al in dat ook de natuur door het kapitalisme werd uitgebuit. Bakoenin verafschuwde wetten, maar maakte een uitzondering voor natuurwetten, want, zei hij: ‘zonder natuur bestaan wij niet’.

(Natuurdagboek Trouw maandag 13 maart ’23)

DELEN
Reacties zijn gesloten.