Zilvermeeuw met mantelmeeuw

Zilvermeeuw met mantelmeeuw

Kleine mantelman met zilvervrouw. Foto Maarten van Kleinwee
Kleine mantelman met zilvervrouw. Foto Maarten van Kleinwee

In de meeuwenkolonie op het Forteiland van IJmuiden broeden rond de duizend paar kleine mantelmeeuwen en zo’n honderd paar zilvermeeuwen. In de lente van 2017 was er een gemengd koppel. Paartjes van kleine mantel- en zilvermeeuw zijn zeldzaam. De meeuwen zijn ongeveer even groot. Zilvermeeuwen hebben grijze vleugels en roze poten, kleine mantelmeeuwen hebben zwarte vleugels en gele poten.

Fred Cottaar, Maarten van Kleinwee en José Verbeek schrijven over het meeuwenpaar in vogeltijdschrift Limosa 92.2. Sommige meeuwen dragen een pootring met letters, die hen herkenbaar maakt. Ook de zilvermeeuw van het gemengde stel was geringd: YCBC. Deze meneer broedde een jaar eerder met een vrouwtje van zijn eigen soort. Zilvermeeuwen verlaten hun partner niet gauw, maar misschien was zijn vrouwtje overleden of verhuisd naar een andere kolonie. Naar de redenen waarom hij vervolgens een mantelmeeuw versierde is alleen te gissen. Misschien waren alle zilvervrouwen bezet, misschien had de mantelmeeuw iets onweerstaanbaars.

En waarom koos de mantelmeeuw een zilveren man? Waren alle duizend mantelmannen bezet? De twee meeuwen waren wel laat met baltsen en broeden. De onderzoekers zagen zilverman YCBC steeds tussen de mantelmeeuwen en op 8 mei baltste hij met het mantelvrouwtje. Zij stapte bedelend om hem heen, en hij braakte voedsel voor haar op.

Op tien meter afstand van waar YCBC het jaar ervoor zijn nest had, nestelde hij nu met zijn nieuwe vrouw. Op 12 mei lagen er drie eieren, die eruitzagen als mantelmeeuweieren. Op 2 juni lagen de eieren er nog. De oudervogels broedden om beurten en op 12 juni zat er een kuiken naast een onbevrucht ei. Het andere ei was weg. De mantelvrouw werd gevangen en geringd met YCHA. Het kuiken werd door beide ouders gevoerd, maar werd op 19 juni voor het laatst gezien. Moeder YCHA verdween, vader YCBC bleef het territorium tot 10 juli verdedigen.

(Natuurdagboek Trouw maandag 25 november ’19)

DELEN
Reacties zijn gesloten.