Wortelboorder
Nachtvlinders vallen minder op en zijn minder bekend en minder geliefd dan dagvlinders. Niettemin zijn er veel meer nacht- dan dagvlinders. En hoewel nachtvlinders vaak grijsbruin zijn, omdat kleuren ’s nachts toch niet opvallen en nodig zijn, zijn er genoeg uitzonderingen. Baat een kleurtje niet, dan schaadt het niet en in de schemer, in maan- en lamplicht zijn kleuren voor scherpe ogen ook ’s nachts wel te zien. En daarbij vliegen veel nachtvlinders ook wel eens overdag.
De oranje wortelboorder op de foto zat midden overdag op de muur van mijn huis. Hij zat een beetje te suffen. Misschien sliep hij de dag door, wellicht was hij ook aan het eind van zijn Latijn. Het seizoen is voorbij, oranje wortelboorders zijn vlinders van de nazomer. Deze is laat. Maar ja, alles is later tegenwoordig, of blijft langer, omdat de zomer tot ver in de herfst duurt. Nu het koud is geworden, houdt deze het ook vast voor gezien.
Dit is een vrouwtje. Het mannetje zou oranjer zijn. Ze heeft haar eitjes vast al afgezet, bijvoorbeeld op een paardebloem of een zuring. Die hebben smakelijke penwortels waar wortelboorderrupsen een eenvoudig, maar voedzaam maal aan hebben. Het is niet uitgesloten dat de rupsen zich ook in graswortels boren, maar als er bloemen in het gras staan, nemen ze die. Voor veehouders met bloemrijk grasland zijn oranje wortelboorders welkome helpers in de strijd voor gras, voor veehouders met turboweilanden waarin uitsluitend plofgras staat, zou de vlinder ongewenst zijn. Maar zo’n steriel landschap heeft niet de voorkeur van deze vlinder (en andere insecten). Oranje wortelboorders leven liever in grasland met een gevarieerde begroeiing, zoals het gazon in mijn tuin.
(Natuurdagboek Trouw woensdag 14 okt. 2015)