Winterse amfibieën

Winterse amfibieën

Dode pad Foto Magda Bol
Dode pad. Foto Magda Bol

Er worden al regelmatig kleine watersalamanders gezien en Magda Bolt vond een dode pad op 2 februari. Vroege salamanders en padden kunnen ook een levenloze indruk maken, alsof ze verstijfd zijn van kou. Voor de zekerheid zou ik ze van riskante plekken halen en op een beschutte plek zetten, het liefst in de buurt van water.

De amfibieën komen uit hun schuilplaatsen waar ze de winter wilden uitzitten. In mijn tuin houden ze zich gedeisd onder stenen en stammen. Met wintertemperaturen die vijf à tien graden hoger liggen dan de gebruikelijke, denken ze vast dat de winter al voorbij is.

Padden en salamanders zijn grotendeels landdieren, maar begeven zich na de lente te water om te paren en eitjes af te zetten en bevruchten. Hun nakomelingen voelen zich als visjes in het water en begeven zich pas na een paar weken te land. Dan hebben ze pootjes gevormd en longen, in plaats van hun zwemstaart en kieuwen. Hetzelfde geldt trouwens voor kikkers.

Schildpadden en hagedissen zijn reptielen en dus niet verwant aan padden of salamanders.

Nu het klimaat in gestrekte draf verandert, ongeacht hoe vasthoudend sommige mensen zulks ook ontkennen, lijkt het of de lente vroeg begint. Sommige planten en dieren beginnen daardoor eerder aan hun nieuwe seizoen, maar daaraan kleven risico’s. Vlinders en bijen moeten hun levenscycli op elkaar afgestemd zien te houden, terwijl rupsen etende vogels kuikens moeten krijgen als de rupsen uit hun eitjes kruipen.

Egels en vleermuizen die midden in de winter uit hun lethargie ontwaken, kunnen geen voedsel vinden. Het is de vraag of dagpauwogen en aardhommels die in de winter wakker worden, tijdens de korte winterdagen genoeg nectar kunnen vinden om zich in leven te houden. Voor padden, kikkers en salamanders kan het problematisch worden als het een paar weken na hun vroege paringsdrang alsnog gaat vriezen. Uit ingevroren kikkerdril komen geen kikkertjes.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 6 februari ’20)

DELEN

Eén gedachte over “ Winterse amfibieën

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.