Weg met de roek

Weg met de roek

Roeken. Foto Koos Dijksterhuis
Roeken. Foto Koos Dijksterhuis

De gemeente Loppersum pakt roeken aan. Volgens de gemeente is vooral het lawaai dat deze kraaiachtigen maken ‘een ergernis van veel inwoners’. Roeken zijn naar menselijke maatstaven een van de slimste vogelsoorten. Zoals alle kraaiachtigen kunnen ze rekensommen oplossen en als groepsdieren houden ze er uitgebreide sociale vaardigheden op na, inclusief een rijke woordenschat. En dat gepraat ergert de blijkbaar op stilte gestelde Loppers mateloos. ‘Mensen vinden de overlast met name vervelend op begraafplaatsen/monumenten’, aldus een gemeentevoorlichtster. ‘Naast geluidshinder is er ook sprake van grote hoeveelheden uitwerpselen.’

Er zijn in de dorpen Loppersum, Middelstum en Stedum nesten verwijderd, nestbomen gesnoeid en roeken verjaagd. Het verjagen liet de gemeente over aan boeren, jagers en andere liefhebbers, via een oproep op de website https://tinyurl.com/Loppersum-bestrijdt-roeken. De vrijwilligers kregen laserpennen, megafoons en zogenoemde vogelafweerpistolen tot hun beschikking. Volgens de gemeente hebben geen andere vogels dan roeken last van het megafoongeluid. De gemeente weet niet uit welk onderzoek die specifieke geluidsgevoeligheid van roeken blijkt.

Onder de nieuwe faunawet is het een eitje om een ontheffing te krijgen voor het doden en verstoren van vogelsoorten, ook al zijn er weinig van en gaan ze achteruit. Er zijn nu zo’n vijftigduizend roeken in Nederland (17.200.000 miljoen mensen), waarvan ruim 3.200 in de provincie Groningen (585.000 mensen). Het aantal roeken gaat al jaren achteruit, mede door acties zoals deze in Loppersum. Roeken zijn kraaiachtigen en dus gehaat, ook al zouden ze zwijgen en hun poep inhouden. Buiten vogelaars ziet trouwens vrijwel niemand het verschil tussen roeken en zwarte kraaien. De gemeente blijkt desgevraagd niet te weten hoeveel roeken er binnen de gemeentegrenzen huizen, laat staan hoeveel dat er moeten worden. Ik kom wekelijks in Loppersum en schat het aantal inwoners van de gemeente op 10.000 mensen en 500 roeken.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 5 jan. 2018)

DELEN
Reacties zijn gesloten.