Waar zijn de vogels op Corsica?

Waar zijn de vogels op Corsica?

© foto Koos Dijksterhuis, Boktor in spinnenweb

Twee weken waren we op Corsica. We verplaatsten ons van zuid naar noord in een ronkend bergtreintje, dat regelmatig uitgerangeerd werd. Dan hotsebotsten we in een bus met beslagen vensters. Gelukkig is Corsica klein en verplaatsten we ons vooral te voet. In de bergen bij Corte hield ik mijn kijker paraat, want er zouden arenden en gieren huizen en het was begin mei – tijd van de vogeltrek, tijd om te zingen, te baltsen en te broeden.

Na een halve dag door een afwisselend, oogstrelend berglandschap hoorde ik een zwartkopje, een roodborstje en een winterkoninkje. In onze tuin hoor je die vaker en in onze tuin hoor en zie je nog veel meer. Ik snap niet waardoor daar zo weinig vogels zijn. Insecten zat, zaden zat, ruimte zat. We klommen uren, soms heel steil, en kruisten een naaldbos waar één grote bonte specht zich liet horen. De grote bonte is op de draaihals na de enige specht op Corsica. Ik lette op boomklevers, want de Corsicaanse boomklevers zijn een andere soort dan de rest van de boomklevers. Ze komen alleen op Corsica voor. Maar nee, nergens een boomklever. Gelukkig stonden er al veel bloemen te bloeien en brak de zon door. Meteen was het warm. Koninginnepages fladderden rond, mestkevers struikelden dapper voort op zoek naar stront, hagedissen kleefden zonnebadend aan een rots, een spin weefde haar web dwars over het pad, een grote boktor kleefde erin maar wist zich los te spartelen en botste op zijn vlucht recht tegen mijn snufferd. Volgens mij was het een populierenboktor, maar als ik me vergis moet u het zeggen op www.trouw.nl/groen/opinie/natuurdagboek of op www.dijksterhuis.net.

DELEN

3 gedachten over “Waar zijn de vogels op Corsica?

 1. Op 19 mei kwamen wij terug van vakantie. Wij waren van 1 tot en met 14 mei op Corsica geweest. De eerste dag was een mooie en hebben wij gewandeld in de désert des Agriates. Meteen grasmussen(kl. zwartkop, Sardijnse en baardgrasmus), citroenkanaries en cirlgorzen, putter, kneu, torenvalk, drie stel rode patrijzen. Dat belooft wat, dachten wij. De volgende dag was het koel en grijs en kregen we dezelfde indruk als jij gehad hebt. Op beboste hellingen was het meestal akelig stil. Toch hebben wij alles bij elkaar veel soorten gezien, maar in kleine aantallen. Redelijk aanwezig, naast de “standaardsoorten”: citroenkanarie, cetti’s zanger, gaaien, italiaanse mus, bonte kraai, raaf, troepjes italiaanse gele kwikstaarten in diverse stadia bij de koeien, rode wouw, alpengierzwaluwen, rotszwaluwen, tapuiten, paapjes, grauwe gors,..
  In de bergen staan prachtige grote bomen, o.a. Corsicaanse dennen, die mysterieus afstaken tegen de wolken, die af en toe de bergtoppen onthulden, waar ineens een steenarend vloog!
  De zwarte mezen gaven naast het ruisen van de stroompjes (waar we geen waterspreeuwen gezien hebben) het enige geluid in de bergbossen. (Grote gele kwik: niet veel en nooit direct aan ’t water) Soms een vuurgoudhaantje.
  Maar elke nacht op de camping dwergooruilen.
  In ons natuurdagboekje lees ik weer: “Ongelofelijk weinig vogels”. Tegenspraak met wat ik tot nu toe meld. En.. ’t was nog trektijd. Wij trokken van noord naar zuid; tegen de trekstroom in..
  Kijk eens op de verspreidingskaartjes in het vogelboek; veel soorten broeden niet op Corsica. We hebben bijv. alleen de boomleeuwerik gezien (niet eens horen zingen). Verder geen enkele leeuwerik. Dan moet je eens naar Sardinië gaan; je wordt doof van de kalanders en korttenen. Een écht subtropische natuur daar.
  Op een camping zagen we een zwarte pimpelmees. Die was een nest aan ’t maken in een verticale uitlaatpijp van een trekker. Maar die werd de volgende dag al weer gebruikt.
  Cyclamen staan er veel op Corsica. Ergens een schitterende plek, vijf meter naast de zoveelste illegale stortplaats. Dat gaat daar tot vandaag de dag door.
  Een Franse vlinderaar zocht naar de Corsicaanse Koninginnepage(Papilio Hospiton, bezoekt Ferula). Hem konden we verwijzen naar de désert des Agriates.
  Tot slot: we zaten op een namiddag aan het strand aan de oostkust. Wat komt er rustig (!)voorbijtrippelen? Negen drieteenstrandlopers. “Dat moeten we aan Koos Dijksterhuis melden”, zeiden we meteen. Helaas geen ringen. Later aan de Westkust nog één.

 2. Dag Nederlanders in land van mest en mist,
  hier op Corsica, waar ik al jaren woon is het eten inderdaad lekker! Ik heb net nog zo’n typische Corsicaanse maaltijd verorberd, waar je in Nederland geen weet van kunt hebben…
  Woor wat betreft vogels; Corsica is een migratie-eiland , d.w.z vanaf september/oktober komen ze opeens weer aan, hordes, van alle soorten, waaronder de prachtige duivenmigratie: in wolken komen ze over, per duizenden, om of hier te overwinteren , of nog verder naar het zuiden te vliegen.
  Al deze vogels genieten van alle olijven en andere vruchten die hier dàn te vinden zijn. En dan, opeens, gaan de merels steentjes eten om af te vallen en hoor je geen roodborstjes meer, hoor je ganzen overvliegen en is de winter voorbij, en zijn al deze vogels weer richting Nederland waar ze inderdaad niét geschoten en gevangen worden… ( met alle voor- en nadelen vandien!)
  Mijn man is jager, vnl. op duiven en patrijzen , maar met deze vluchten van miljoenen duiven komen er max. 10 op ons bordje. Dus dat valt allemaal wel mee en eens zullen hier ook geen jagers meer zijn , zelfs hier heeft de jeugd daar geen interesse meer voor ( wij hebben hier ook onze hangjongeren hoor… ).
  De tor is inderdaad een boktor, maar dan van de eiken en die zorgt helaas voor het uitsterven ervan hier. Hij legt de larven erin , die enorme gangen in de boom maken en de boom aan z’n eind helpt, helaas.
  Tenslotte: wild zwijn is ook erg lekker en zouden er géén jagers zijn, illegaal of legaal, dan zouden er misschien meer zwijnen dan inwoners zijn…
  In Bonifacio is een zeenatuurreservaat dat voor het behoud van allerlei dieren zorgt waaronder dolfijnen ( is een probleem voor de vissers, het mes snijdt altijd aan 2 kanten) en aalscholvers.
  Vriendelijke groeten uit zonnig Corsica!
  Karline Kamerling

 3. bij jou andere stukjes staat soms dat boeren het niet goed doen maar daar ben ik het niet mee eens want ze beschermen vogels en doen andere goeie dingen wat burgers niet doen.
  vriendelijke groeten een boer.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.