Vissende raven

Vissende raven

Raaf. Foto Koos Dijksterhuis

Als roofdieren prooiresten bewaren voor later, zou het kunnen dat raven zich erover ontfermen. Toch zijn raven geen notoire dieven, volgens Louis Beyens, die de uitdrukking ‘stelen als de raven’ maar beledigend vindt. Beyens schreef in de vogelboekenreeks van AtlasContact het deel over De Raaf.

Raven zijn nog afwachtender dan andere kraaiachtigen. De kans bestaat dat raven zolang in een boom boven aas blijven zitten om te kijken of de kust veilig is, dat andere liefhebbers zich aandienen. In dat geval gebruiken ze die wellicht als verkenner. Als een stel eksters of een buizerd niets overkomt, zullen de raven wel volgen. Als ze in een groep opereren, zijn raven volgens Beyens voorzichtiger dan een raaf alleen. Misschien omdat ze wachten tot anderen de kastanjes uit het vuur halen. Net mensen.

Raven zijn ook net mensen in het oplossen van puzzels. Een draadje naar boven sjorren, als daar iets eetbaars aan zit, is voor hen een makkie. Ook als ze het draadje omlaag moeten trekken om een lekkernij naar boven te hengelen, kunnen ze dat leren, al duurt dat langer. In Groenland en Canada zagen Inuit soms gaten in het ijs om te vissen. Ze laten de hengel wel eens alleen en dan kan het gebeuren dat een raaf de visdraad omhoog trekt en de vis of het aas van de haak snoept.

Raven bewaren zelf ook eten voor later. Ze kijken rond en als ze denken dat niemand ze ziet, verstoppen ze het. Als ze andere raven dat zien doen, zijn ze geneigd zich even later de verstopte buit toe te eigenen. Ze stelen dan toch, of het nu als de raven is of niet. Ze zijn goed in het onthouden van hun eigen en van andermans verstopplekken, zodat ze die op een onbewaakt moment kunnen plunderen. Dat merkte een jeugd-instelling in Alaska, die honderden geverfde paaseieren in een park had verstopt. Toen kinderen de eieren mochten zoeken, waren de meeste al door raven verzameld.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 28 nov. 2018)

DELEN
Reacties zijn gesloten.