Strandloperzomer

Strandloperzomer

Drieteenstrandloper met 4 jongen, Foto Jeroen Reneerkens

In de winter dribbelen drieteenstrandlopers op de stranden van Europa en Afrika. In de zomer broeden ze in Noordoost-Groenland. Daar moeten ze in de korte poolzomer een partner vinden, eieren uitbroeden en kuikens begeleiden. Als ze twee maanden oud zijn, vliegen die kuikens al de wereld over.

Als ze dan nog leven. Want eieren en kuikens zijn kwetsbaar. Vooral voor poolvossen, die soms wel negentig procent van de door ons ontdekte nesten opaten. Door ons ontdekte nesten? Ja, drie zomers toog ik met de Groninger bioloog Jeroen Reneerkens naar Groenland om drieteenstrandlopers te ringen en bestuderen. Ik schreef er een boek over, dat is uitverkocht. Mijn drieteenstrandloperbemoeienis zit er dus op, maar Jeroen gaat door, ik denk de rest van zijn leven. Nu zit hij op Groenland, samen met de Wageningse student Stefan Sand.

In de korte poolzomer barst de toendra van het leven. Muggen! Eten voor de drieteenstrandlopers, die 24 uur per etmaal kunnen jagen, want het is er altijd licht. Maar nee, 24 uur per dag kunnen ze niet op jacht, ze moeten immers broeden? Man en vrouw wisselen elkaar af. Maar sommige drietenen broeden alleen. Zij zitten kortere perioden op de eieren, ze moeten vaker van het nest om wat te eten. Ze keren steeds zo gauw mogelijk terug, om de eieren niet koud te laten worden.

Jeroen en Stefan denken dat al die vliegbewegingen de aandacht van rondlopende poolvossen trekken. Dan zouden nesten van alleen-broeders vaker door poolvossen opgegeten worden dan nesten van samen-broeders. Of dat echt zo is, dat willen Jeroen en Stefan deze zomer onderzoeken. Vogelbescherming Nederland sponsort hen. Ze doen soms verslag op www.vogelbescherming.nl/actueel/beleef_de_lente_op_groenland

DELEN

Eén gedachte over “ Strandloperzomer

  1. Hallo ik vind het geweldig wat deze mensen voor werk doen en dit alles heb ik in U boek gelezen.
    Meer van deze boeken zijn welkom.
    Met vriendelijke groeten Henk.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.