Rustgevende bloemen
Dat veel planten een geneeskrachtige werking hebben, staat vast. Maar sommige zelfverklaarde genezers schrijven websites vol met achterhaalde geneeskracht. Zo lees ik op een website met de nodige taalfouten, dat knoflook helpt tegen kanker. Dit is niet grappig meer, maar gevaarlijk. Er is genoeg wantrouwen tegen de medische stand gekweekt, om wanhopige patiënten tot doe-het-zelf-kwakzalverij te bewegen.
Alternatieve kruidenadviezen zijn vaak te herleiden tot eeuwenoude misverstanden als: longkruidblad heeft de vorm van een long en is gevlekt, dus zal het wel helpen tegen longkwalen. Volgens dezelfde logica kan ik concluderen: ik sta rechtop, een toren staat rechtop, ik ben dus een toren.
Ooit liet ik me homeopathische druppels en korrels aansmeren tegen slapeloosheid. De korrels werkten averechts, het waren suikerkorrels, en suiker maakt je eerder actief dan slaperig. Ook in die druppels zat geen werkzame stof, maar 70 procent ethanol en verder water. Dat vind ik nou humor uit de alternatieve sector: bijna pure alcohol niet als rum of wodka maar als slaapdrankje verkopen. Ethanol is hetzelfde als alcohol.
Valeriaan heeft, als je er thee van trekt en drinkt, een rustgevende werking. Dat effect is proefondervindelijk aangetoond, ook door ondergetekende, maar hoe het precies werkt is onbekend. Valdispert, valium en plantival zijn naar valeriaan genoemd. Alsof die plant niet kalmerend genoeg is, zie ik op internet een homeopathisch slaapdrankje aangeprezen staan van valeriaan in 70 procent ethanol. Hebben de dokters Vogel in deze wereld aandelen in distilleerderijen?
Enfin, valeriaan is een hoge moeras- en oeverplant die vaak spontaan opduikt in niet zo droge tuinen. In mijn tuin bijvoorbeeld. In juni en juli bloeit valeriaan met licht- tot donkerlila schermen, hoewel de plant niet bij de schermbloemen hoort.
(Natuurdagboek Trouw woensdag 8 juli 2015)