Roffelende specht

Roffelende specht

Grote bonte specht op torenspits Warffum. Foto Anjo de Haan

Terwijl ik 11 december, een koude maar zonnige dag, op Schiermonnikoog grote bonte spechten bekeek, die opgewonden “tjik!” roepend achter elkaar aan donderjaagden, en hoog in de dennen op dode takken inhakten, hoorde Gineke Sietsma op Texel nota bene een specht roffelen! Ze schreef mij dat, omdat ze juist in mijn Handboek voor Natuurwandelingen had gelezen dat grote bonte spechten op zonnige dagen in december al kunnen roffelen. Waarvan akte.

(“Waarvan akte” heb ik altijd al eens willen opschrijven. Volgens mij kan het hier wel.) Hoe mooi ik de Schiermonnikoger spechten ook zag, ik vind het jammer dat ze mij hun sprookjesachtige roffel niet lieten horen. Hun soortgenoten op dat andere waddeneiland roffelden wel! Nu ligt Schier wat noordelijker en oostelijker dan Texel, misschien was ik twee dagen te vroeg.

Sietsma hoorde als eerste een specht roffelen. Stuur gerust een brief op poten, waarin u erop hamert dat u eerder was!

Grote bonte spechten zijn zo groot als een spreeuw en worden vaak per vergissing voor kleine bonte spechten aangezien. Zij hakken in dood hout om holen te maken (fraaie, ronde openingen van zo’n vijf centimeter), hameren gaten om keverlarven te vangen (meerdere, kleine gaatjes bij elkaar, met rafelranden) en om te roffelen (nauwelijks gaten). Dat roffelen is hun balts-communicatie. Mannetjes laten daarmee horen dat zij hier hun jachtterrein hebben. Zij willen andere mannetjes op afstand houden, maar vrouwtjes juist aantrekken.

Het geroffel klinkt als een donker, hol kraken. In een zonnig, windstil winterbos klinkt het onheilspellend mooi. Zelf houden ze van een flink volume, en ik heb wel eens een specht oorverdovend tegen een lantaarnpaal zien roffelen.

Bijgaande foto is van fotojournalist Anjo de Haan, die de specht vorig jaar op de torenspits van het openluchtmuseum in Warffum zag zitten. De vogel hamerde fanatiek tegen de bliksemafleider.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 27 december ’18)

DELEN
Reacties zijn gesloten.