Peperbussen op het duin
Wandelend door de Kennemer duinen vond ik een gekraagde aardster en drie peperbussen. Peperbussen zijn ook aardsterren. Aardsterren zijn paddestoelen die op kalkrijke grond groeien, vooral aan de binnenduinrand. Maar ook midden in de duinen.
Aardsterren verstuiven hun sporen door een gat in hun bolle lijf. Dat zit eerst in een dikke huid die zich als een ster opent. Peperbussen danken hun naam aan de meerdere gaatjes waardoor ze hun sporen aan de wind geven. Gewone aardsterren zijn al niet zo algemeen, maar peperbussen zijn ronduit zeldzaam. Het is de tweede keer dat ik ze vind. Eerder vond ik er een onder een vuurdoorn in een tuin in Haarlem. Niet dat ik in allerlei tuinen onder struiken kijk, dit was een uitzondering en prompt vond ik een peperbus.
Er mogen veel bloemen nog of al bloeien, dankzij de winterwarmte, maar ook paddestoelen hielden of houden het lang vol. De peperbussen op de foto staan met hun drieën boven op een duintop in het gras. De duintop is vrij droog, want regenwater sijpelt snel naar beneden langs of door de rulle bodem van duinzand. Dat zand is kalrijk, met dank aan de verpulverde zeeschelpen waaruit het bestaat, en kalkrijke droogte is precies wat peperbussen fijn vinden.
Ik vind ze er heel apart uitzien, die peperbussen. Met die naar onder wijzende ster is het alsof ze op hun tenen staan. Ze zijn een centimeter of zes hoog. De steel zit verstopt onder die steel. Toen ik de foto’s op facebook zette, kwamen er veel verwonderde reacties. Menigeen zag er buitenaardse wezens of aardmannetjes in. Paddestoelen leiden zelfs zonder ze op te eten vaak tot de wildste fantasieën!
(Natuurdagboek Trouw dinsdag 5 jan. 2016)