Paarse pissebed

Paarse pissebed

dode paarse pissebed, Foto Koos Dijksterhuis

Een regelmatig gestelde lezersvraag betreft paarse of blauwe pissebedden. Die beesten kunnen inderdaad pimpelpaars of hemelsblauw zijn. Een gezond kleurtje is dat niet. De pissebedden zijn ziek. Het gefotografeerde exemplaar stierf tijdens het nemen van de foto. Alsof dat de nekslag was. Ik voelde me wel een beetje een voyeur, al is het onwaarschijnlijk dat de stervende pissebed mijn geloer als ongepast beschouwde.

Paarse en blauwe pissenbedden zijn geïnfecteerd door het zogenoemde Iridovirus. Na infectie leven ze nog een week of vier. Na twee, drie weken verkleuren ze. Ze worden zwakker en trager en gaan dood. Het virus kan vrij gemakkelijk nieuwe slachtoffers maken, want pissebedden leven met vele bijeen. Bovendien deinzen deze kreeftachtigen er niet voor terug hun (bijna) dode soortgenoten op te peuzelen. Een gemakkelijke en voedzame hap, die in het geval van Irido ongezond uitpakt. De pissebedden hebben kennelijk nog niet geleerd dat knalpaars en hemelsblauw geen eetbare kleuren zijn.

Er komen in Nederland ook pissebeddensoorten voor die in blakende gezondheid iets blauwigs hebben, maar zo bont en blauw als de zieke pissebedden onder de tegel of in de kelder zijn ze beslist niet. Pissebedden zijn er ook in oranje, in geel en oranjeroze. De gewone (ruwe) pissebed kan soms rood gemarmerd zijn.

Tien tot twintig procent van onze huis-, tuin- en keukenpissebedden gaat dood aan het Iridovirus. Dat ze op hun sterfbed blauw of paars aanlopen, komt doordat het virus die kleuren heeft. Andere stammen van hetzelfde virus zijn aangetroffen bij duizendpoten en miljoenpoten, maar geen wezen heeft er zoveel last van als de pissebed. Het virus moet niets hebben van mensen, dus er is geen reden tot paniek.

DELEN

Eén gedachte over “ Paarse pissebed

  1. Nou in mijn geval een klein beetje reden tot paniek…
    Als je er pas achter komt dat dit virus bestaat en blijkt dat je paarse / blauwe pissebedden hebt gevoerd aan je reptielen.

    Het iridovirus is overdraagbaar naar reptielen en amphibien.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.