Orgasme

Orgasme

Parende huismussen. Foto Jeanette Essink
Parende huismussen. Foto Jeanette Essink

Vrijdag stond er een stukje in Trouw over de onduidelijke rol van het vrouwelijk orgasme. Misschien vergroot het de kans op bevruchting. Dat verhaal duikt vaak op in vraag- en antwoordrubrieken, maar is op geen bewijs gestoeld, zoals ook in het Trouw-artikel staat. Het is zo’n weetje dat je op feestjes hoort.
De bij een orgasme samentrekkende baarmoedermond kan de kans op bevruchting alleen verhogen, als er sperma voor de poort dringt. De man moet dus eerder komen dan de vrouw. Maar vaak houdt de man zich in tot zij… dames gaan voor. Behalve tijdens een one-night-stand, dan komt iedereen onbekommerd klaar.

En dus, weet de instant cafébioloog, is de kans op bevruchting groter tijdens vreemdgaan. Zonder voorbehoedmiddelen althans. Die klaarkom-theorie past mooi bij het idee dat vrouwen met een betrouwbare goedzak trouwen, en vreemdgaan met een superbink van wie ze onbewust een gennetje hopen mee te pikken. Precies zoals mezen, gorzen en mussen dat doen. Het gevolg is dat één op de drie of vier mensen buitenechtelijk verwekt zou zijn, weer zo’n ‘wetenschappelijk bewezen’ weetje. Uit DNA-analyse blijkt één op de tien meer in de buurt te komen, maar het verbluffende aantal bastaarden doet het beter in het tijdschrift en aan de toog.

Als een orgasme de vrijlust verhoogt, lijkt me dat trouwens al genoeg verklaring voor het onstaan ervan, evolutiegewijs. Bij vrouwen en bij mannen. En anders kan het vrouwelijk orgasme ook een bijproduct zijn van het mannelijke. Zoals bij mannen de tepels bijproducten van de vrouwelijke tepels zijn. Baten ze niet, dan schaden ze niet, en waarom zou er dan een alternatief ontstaan? Eén ontwerp is gemakkelijker dan twee.

(Natuurdagboek Trouw 20 nov. 2013)

DELEN
Reacties zijn gesloten.