Op zwarte voeten

Op zwarte voeten

Zwartvoetkrulzoom, © Koos Dijksterhuis

In het Glacier National Park in de Rocky Mountains ligt een driehoekige berg, waar drie rivieren ontspringen. De ene stroomt naar de Grote Oceaan, de tweede naar de Atlantische Oceaan, de derde naar de Noordelijke IJszee. West, oost, noord. Het nationaal park ligt grotendeels in de VS, deels in Canada. De berg is heilig voor de Zwartvoetindianen, die op de prairie aan de voet van de Rockies op bizons jaagden, tot die werden uitgeroeid en de jachtvelden ontgonnen door kolonisten.

Volgens een verhaal maakten de mensen er lang daarvoor ook al een potje van, maar toen kwam de Zonnegod (of was het de Zoon van God?) orde op zaken stellen. Hij voerde de mensen naar west, oost en noord, en peperde hen in dat ze in harmonie met hun omgeving moesten leven. Dat viel niet mee, er was altijd wel iemand die zijn korte-termijnbelang fanatieker nastreefde dan goed was voor de omgeving. God verliet hen mopperend bij van de driestromenberg.  Maar hij trok zijn handen niet voor eeuwig van het volk af, ooit kwam hij terug!  In de tussentijd moesten de indianen rondhangen in de modder. Een wit voetje haalden de indianen bepaald niet, want God verbood ze het schoonmaken van hun moccasins, als teken van hun verdorvenheid. Zwartvoetindianen.

© Koos Dijksterhuis

Ik moest aan dit verhaal denken toen ik drie joekels van krulzomen zag, zwammen met een omgekrulde zoom. Ze stonden op een met mos begroeide dennenstobbe. Kennelijk leefden ze op en van dood naaldhout. Ze deden me denken aan Donald-Duckvoeten, zwemvliezen dus. Op de foto is hopelijk te zijn dat ze op een voet van zwart fluweel staan. Het zijn dan ook zwartvoetkrulzomen.

DELEN
Reacties zijn gesloten.