De zwartvoetkrulzoom staat op een zwarte voet

De zwartvoetkrulzoom staat op een zwarte voet

Zwartvoetkrulzoom, © Hero Moorlag

Gisteren ging het over de zwartvoetkrulzoom, die zo heet omdat hij op zwarte voet leeft. In het stukje verwees ik naar de foto. Helaas stond die foto er niet bij, maar een russula met een gele hoed, die zich grotendeels verstopte onder gevallen herfstblad. U denkt misschien: wat maakt het uit, een zwam is een zwam. Maar dan kent u de wereld van de paddestoelen en vooral hun kenners niet. Om 10 uur meldde zich reeds een Groninger paddestoel-expert, die door een andere paddestoel-expert was gewaarschuwd. De ander dacht dat de een me wel kon wijzen op de misstap, als Groningers onder elkaar. Dat kon hij gelukkig ook, zodat ik op tijd was om vandaag de ware zwartvoetkrulzoom te laten opstaan.

De ene paddestoel is de andere niet. Maar wat ze gemeen hebben, is dat ze geen bladgroen hebben en dus niet met zonneënergie voedingssuikers uit koolzuurgas kunnen maken. Die gemene deler geldt ook voor zoogdieren. In dat opzicht staan paddestoelen dichter bij dieren dan bij groene planten. Net als dieren moeten ze hun energie uit plantaardig voedsel halen. En zoals het ene dier dat doet door te grazen, en het andere door grazers te grazen te nemen, doen zwammen dat op uiteenlopende manieren. Er zijn paddestoelen die met hun fijn vertakte zwamvlok van ragfijne draden suikers uit boom- of plantenwortels tappen in ruil voor zouten en water. Er zijn parasieten die levende planten of bomen aftappen, zodat die te gronde gaan. En er zijn opruimers die van dode bladeren of dood hout leven. Zwartvoetkrulzomen horen bij die laatste. Ze leven van dood naaldhout en groeien vaak op rottende stronken.

DELEN

Eén gedachte over “ De zwartvoetkrulzoom staat op een zwarte voet

  1. Bedankt voor de opheldering en de goeie foto. Mooi en interessant dat er zo veel analogiën zijn in de planten/dieren en mensenwereld, eten en opruimen, grote thema’s in ons bestaan!
    Mij viel al op dat onze bossen er zo keurig bij staan. Dank aan de vlijtige zwartvoetkrulzomen!

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.