Op zoek naar wisenten

Op zoek naar wisenten

Wisent. Foto Koos Dijksterhuis
Wisent. Foto Koos Dijksterhuis

Eelke van Wijk wacht me op in boswachterij Kootwijk. Hij is gids bij Stichting Wisent op de Veluwe, en nodigde me uit vanwege mijn Natuurdagboek laatst, over wolven en wisenten. Hij leidt regelmatig mensen rond in het voor publiek afgesloten terrein. Behalve Eelke heet een raaf me welkom: ‘krrroh’.

Eelke ziet, zegt hij, niet op alle excursies wisenten, en hij heeft nog nooit een wolf gezien. Toch leeft hier een vader wolf met drie welpen. Moeder is doodgereden. Wolven zijn voor mensen niet gevaarlijk, maar andersom ligt dat anders. Voor volwassen wisenten zijn wolven ook niet bijster gevaarlijk, maar voor een kalf wel, en de runderen verstoppen zich voor de zekerheid in het bos, waar ze zich beter op de vlakte kunnen houden dan op de vlakte.

In 2016 zijn de eerste drie Poolse wisenten uitgezet. Later kwamen daar enkele bij en zijn er kalfjes geboren. Vorig jaar waren er zeven wisenten, maar een ging dood aan blauwtong. Zijn botten liggen nog in het bos. Vlakbij die botten staan de zes wisenten te herkauwen. We hebben geluk want we kwamen medewerker Bob tegen, die elk half uur de locatie van de dieren doorgeseind krijgt. Eén wisent draagt een zender. En nog zijn ze lastig te vinden in het bos. Ze zien ons eerder dan wij hen, getuige hun starende koppen. We blijven op honderd meter afstand, om ze niet te verontrusten. ‘Je zou ook een uitval riskeren’, waarschuwt Eelke. Liever niet, zo’n stier ziet eruit als een tank op poten. ‘1 meter 80 schofthoogte’, weet de gids.

We vinden wisentvlaaien, wisentprenten en wisentknaagsporen; ze schrapen de bast af van Amerikaanse vogelkers. We lopen het wisentengebied van 340 hectare rond, en staan ineens weer oog en oog met de kudde, aan weerszijde van ons pad. Joekels zijn het, behalve het kalfje dan. We blijven een tijd naar elkaar staan kijken. De dieren hebben geen haast en dus lopen wij met een wijde boog om ze heen.

(Natuurdagboek Trouw, woensdag 6 maart ’24)

 

DELEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *