Ontelbare tuinvogels

Ontelbare tuinvogels

Merel m. Bernstorff 6570 Foto Koos Dijksterhuis wo21.1.15
Merel m. Foto Koos Dijksterhuis

Terug uit Naarden zie ik mussen, vinken en mezen op het vogelzaad en duiven daaronder. Een merel trekt zijn neus op voor een klokhuis, doe hem maar wat rozijnen. Heggenmus en roodborst scharrelen sneaky door de takken en in de verte ratelt een winterkoninkje.

Maar ik had al meegedaan aan de tuinvogeltelling. Zondagmorgen in gasterij Stadzigt, in de geïmproviseerde studio van Vroege Vogels. Kees de Pater van Vogelbescherming en ik zouden vogels tellen in de moestuin van de gasterij. Uitgebloeide zonnebloemen boden daar hun zaden aan. Ik verwachtte putters en groenlingen. Een jong veldje luzerne leek goede scharrelgrond voor duiven, merels, kauwen…

Maar nee. Oh, er was genoeg te zien. Zelfs een grote zaagbek peddelde voorbij. Zwanen, een buizerd in de bosrand, aalscholvers. Maar allemaal buiten die verrekte tuin. Ik wou de twaalf grauwe ganzen meetellen in het weiland. Ook de blauwe en de grote zilverreiger bij het water vlak buiten de tuin mochten van mij meedoen. Ik heb een groot hart.

Maar Kees was streng. Hoewel hij na een kwartier in de regen staren wat milder werd en akkoord ging met beide reigers. Ik pleitte ook voor de vier spreeuwen die zo laag over de tuin scheerden dat ze er… niks daarvan, ze moesten wel aan de grond zijn. Ik speurde de vogelvrije tuin af en zag een kamille bloeien.

Gelukkig waren er nog de twee zwarte kraaien die volgens mij net voor het openingssignaal van Menno Bentveld even de tuin raakten, maar volgens Kees toch echt daarna. Hij had vast gelijk, ik haalde alleen nog even koffie en wist de enige vogels nog te missen ook. Een minuut na sluiting landde er een merel in de tuin.

(Natuurdagboek Trouw woensdag 21 jan. 2015)

DELEN
Reacties zijn gesloten.