Midden in de winternacht

Midden in de winternacht

Roodborst. Foto Koos Dijksterhuis
Roodborst. Foto Koos Dijksterhuis

Midden in de nacht werd ik wakker. Het was windstil. Ik hoorde niet één auto, scooter of caféganger, er waren geen gedempte elektronische piepjes of een vage achtergrondbrom. Er takkedangde geen trein in de verte, er brulde geen vliegtuig over. Nergens klonk de vervormde bas van een of ander feestje, er knalde zelfs geen vuurwerk. Niets, behalve het lied van een roodborstje.

Roodborstjes zingen niet alleen in de lente en overdag, ze zingen ook ’s winters en in het holst van de nacht. Merels doen dat soms ook en andere zangvogels eveneens, zeker wanneer ze door straatverlichting het idee krijgen dat de dag nog niet ten einde is. Maar als nachtelijke zanger is de roodborst nummer 2. Alleen de nachtegaal streeft hem voorbij. Nachtegalen zijn hier alleen niet in de winter, laat staan dat ze zingen.

Ik luisterde geruime tijd naar de vogel en dacht aan Eine Kleine Nachtmusik van Mozart, één van de componisten die zich liet inspireren door een zangvogel. Al was dat een spreeuw, geen roodborstje. De roodborst kwam uitstekend tot zijn recht in de zo stille nacht. Ik denk dat hij daarom ook zo lang bleef zingen.

Roodborstjes zingen melodieus, maar ingetogen en omfloerst. Overdag zijn er concurrerende geluiden en tijdens de meeste nachten eveneens. Als het hard waait zwijgt de roodborst.

De ochtend na de windstille nacht kreeg ik een mail van lezeres Petty Bange, die ’s nachts een vogel had horen zingen. Ze dacht een roodborst. Dat denk ik ook. De roodborst scharrelt door onze wintertuinen en zingt midden in de winternacht. Hij is terecht de held op vele nieuwjaarskaarten en kerstpostzegels. Hij zong me weer in slaap.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 24 dec. 2015)

DELEN

Eén gedachte over “ Midden in de winternacht

  1. Bij ons liep gistermorgen een egel over het pad, die gauw onder een stuk plastic kroop, toen mijn man zijn fiets wilde pakken. Ik hoorde het pas een uurtje later. Had hem nooit verteld, dat er een vreemde hoop bladeren achter de heg lag, die daar nooit gewaaid kon zijn. Verschrikt naar de hoop gelopen….gelukkig, hij was nu twee keer zo hoog. Meneer of mevrouw is zeker weer gaan slapen…..
    Is het te warm, dat egels uit hun winterslaap komen???
    Mijn chaenomelessen staan allemaal vol in bloei,veel rozen gaan gewoon door, de helleborissen bloeien volop, de vincas idem, de wilde primulas , die ik uit een bos in Engeland jatte, groeien volop,zo ook de cyclaampjes coum, opnieuw met bloemen…zag al speenkruid (minder blij mee in de tuin) en vond een giga hoop duivenveren…de havik heeft weer toegeslagen….bij mij komt toch de lente eraan….
    Ten overvloede….heerlijk dagboek altijd weer. En, o ja; Gelukkig Nieuwjaar!
    Met vriendelijke groet,
    Marleen Engeler

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.