Kolibrievlinder: bijzonder algemeen!
De kolibrievlinder staat te boek als algemene trekvlinder. De Vlinderstichting noemt hem op haar website zelfs “zeer algemeen”. Wel, als kolibrievlinders zeer algemeen zijn, dan moeten koolwitjes en dagpauwogen wel extreem super-algemeen zijn. Of ik kijk niet goed. Ik heb nog maar een paar keer een kolibrievlinder in Nederland gezien. Dat ik in Groningen woon en op Schiermonnikoog vakantie vier helpt niet, want kolibrievlinders komen uit het zuiden. Ik heb één keer zo’n beestje in mijn tuin gezien en één keer op Schier.
Toen ik vorig jaar een weekend In Zuid-Limburg wandelde voor mijn Handboek voor Natuurwandelingen, zag ik er wel meteen een paar, maar toch lang niet zoveel als de gebruikelijke fladderaars.
Zelfs in Zuid-Europa, waar ze vandaan komen, zie ik ze slechts af en toe. Vorig jaar in Spanje, dit jaar in Kroatië. Elke dag wel twee of drie, en iedere kolibrievlinder was een bezienswaardigheid. Witjes, blauwtjes, pages, zandogen, bloeddrupjes, erebia’s, citroen- en luzernevlinders zie ik veel en veel meer.
Daarbij is het een kunst om een kolibrievlinder te fotograferen. Die beestjes kunnen niet stilzitten. Ze vliegen razendsnel van bloem naar bloem, hangen er telkens een moment voor, en schieten alweer weg. In de korte tijd dat ze met snorrende vleugels als een kolibrie voor een bloem hangen, spelen ze het klaar om hun lange tong in de kelk te steken en nectar op te zuigen. Op mijn website dijksterhuis.net is een kort filmpje te zien van een kolibrievlinder in actie.
In (vooral Zuid-)Nederland zijn ze met deze warmte weer uit het zuiden komen buurten, en als u op vakantie gaat naar Zuid-Europa moet u ook maar eens opletten. Ze zijn heel speciaal, vooral met dat aparte gedrag, maar ook met dat sigaarvormige lijf, die grote ogen, de gele vleugelspiegels en die tong. Kolibrievlinders horen bij de pijlstaartvlinders en die zien er allemaal buitenissig en schitterend uit. Kolibrievlinders laten zich als enige van die nachtvlinderfamilie bovendien overdag bewonderen. Heel bijzonder om te zien, hoe “zeer algemeen” ook!
(Natuurdagboek Trouw donderdag 19 juli ’18)
[wpdevart_youtube]-6hCLeyKcsI[/wpdevart_youtube]