Kleine langpootmug?

Kleine langpootmug?

Glansmug Ptychoptera albimana. Foto Koos Dijksterhuis
Glansmug Ptychoptera albimana. Foto Koos Dijksterhuis

Als het warm is en een raam open blijft als de avond valt, kunnen er verrassend veel langpootmuggen in huis komen. Ze snorren rond, hangen aan twee poten te slapen en proberen ’s morgens hardnekkig door het raam naar buiten te vliegen. Ik had er één voor het raam, die kleiner was en een beetje rossig. Even dacht ik aan een sluipwesp, maar alleen al de twee vleugels bewezen dat het een mug was. Wespen hebben vier vleugels. Vliegen en muggen hebben er twee. Ooit hadden ze er ook vier, maar van de andere twee zijn nu alleen nog stompjes over.

Enfin, eindelijk wist ik de kleine, rossige langpootmug in de holte van mijn hand te vangen. Ik zette een raan open en liet hem vrij. De mug vloog de vrijheid in alsof het de gewoonste zaak was en hij niet aan een wisse uitdrogingsdood op de vensterbank was ontsnapt.

Voor ik hem ving, had ik hem op de foto gezet. Ik kon de soortnaam niet vinden. Sommige langpootmuggen leken op de mug op de foto, maar ik zag toch te veel verschillen. Het relatief kleine formaat alleen al. Toch maar even de muggenafdeling van waarneming.nl raadplegen. Per omgaand kwam het antwoord: Ptychoptera albimana. Dat is geen langpoot, maar een glansmug. Glansmuggen leven als larve in de modder en in rottende bladerdrab langs oevers. Mijn tuin grenst aan water. De oever is modderig en er liggen rottende plantenresten. Kennelijk leven daar glansmuglarven. Ze ademen via een lange adembuis, een soort ingebouwde snorkel. Die larven rekken zich soms flink uit. Ze kunnen zich wel drie keer zo lang maken als een volwassen glansmug-imago.

(Natuurdagboek Trouw 16 sept. 2013)

DELEN

Eén gedachte over “ Kleine langpootmug?

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.