Kiekendiefkuikens gered in tarwe

Bruine kiekendief pullen. Foto Angelique Belfroid
Bruine kiekendief pullen. Foto Angelique Belfroid

In Zeeland broedde een paartje bruine kiekendieven in een tarweveld. Dat doen bruine kiekendieven niet vaak. Bruine kieken zijn rietvogels, ze maken hun nest op de grond tussen de gele riethalmen. Tijdens het broeden groeit er jong riet, en wordt het gele rietveld groen. Bij tarwe is dat andersom. Waarschijnlijk ziet het er ongeveer hetzelfde uit voor een kiekendiefkuiken: muren van rietstengels of muren van tarwehalmen. Maar terwijl geel riet vergroent, vergeelt de groene tarwe. Dat vergelen gaat gepaard met rijpen. En als het koren rijp is, wordt het gemaaid. Wat dodelijk is voor eieren en kuikens.

Barbara Voogt en Dini Helmers van de Vogelwerkgroep Walcheren waarschuwden de akkerbouwer. Die juichte het toe dat ze het nest opspoorden. Er zaten twee kuikens in, die waarschijnlijk wel zouden uitvliegen voordat er gemaaid werd. Dat maaien zou in augustus gebeuren, maar de tarwe rijpte snel in de zon en werd ineens eind juli al gemaaid. De vogelaars hadden kiekendiefkenner Henk Castelijns advies gevraagd, zodat ze wisten wat hen te doen stond.

“We werden ‘s ochtends 24 juli gewaarschuwd dat er die middag om 3 uur zou worden geoogst” vertelt Angelique Belfroid van de Vogelwerkgroep. “Tegen half twee hebben we een grote caviakooi over de kuikens geplaatst, en zes bij zes meter graan afgezet met rood-wit lint, goed te zien vanuit de maaiturbine. Om half 3 waren we klaar, precies op het moment dat de turbine het veld opdraaide.”

Bruine kiekendieven zijn gevoelig voor verstoring, ze kunnen zomaar hun nest in de steek laten. Maar ‘s avonds landde de moedervogel na een prooi-overdracht van de vader als vanouds in het uitgespaarde plukje tarwe. Intussen zweven er vier kiekendieven over de Zeeuwse akkers.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 12 aug. 2014)

Kiekendiefkuikens gered in tarwe
DELEN