Het uitgeknepen land

Het uitgeknepen land

Het land wordt gesteriliseerd. Foto Koos Dijksterhuis
Het land wordt gesteriliseerd. Foto Koos Dijksterhuis

De reclames van onze grootgrutters worden steeds vrolijker, met onweerstaanbare aanbiedingen in de trant van 4 kipsatés voor 28 cent. De Jumbo spant belooft ’s lands allerlaagste prijzen. Daaraan ergert Wouter van Dieren zich, zei hij donderdag tijdens een debat over voedselproductie in Forum Images, Groningen. Want hoe lager de prijzen, hoe goedkoper moet de productie. En dat betekent grootschalig, met veel dierenleed en een steriel landschap. De landbouwgrond wordt als het ware uitgeknepen.

Daarmee is de Jumbo niet de hoofdschuldige. Misschien zijn we als klanten wel hoofdschuldigen, maar het oproepen tot de aanschaf van duurdere producten leidt er hooguit toe, dat een welwillende voorhoede zijn geweten zuivert en de plofkip mijdt. Wil er echt iets veranderen in de natuur-, landschaps- en dierverwoestende voedselindustrie, dan moet dat komen van regels en fiscale maatregelen.

De meest succesvolle consumentenactie ooit was die voor het scharrelei. Die resulteerde in een scharrelmarktaandeel van 30 procent. Vervolgens kwamen er allerlei industiële eieren die als scharrel werden verkocht. Ik heb brandschone eieren op een toonbank zien liggen waarop de winkelier met plakband duivenveertjes plakte om ze scharrelig te laten lijken. Als je het industriële ei wilt uitbannen, moet je het verbieden of moet je het duurder maken dan het gewenste scharrelei.

Regels dus, en fiscale ingrepen. Daar is de overheid voor nodig, de VVD incluis. Marianne Thieme was ook bij het debat en hekelde VVD-vrouw Helma Lodders die pleitte voor groei van de Nederlandse vleesexport. Daarin moet Nederland concurreren met het buitenland. En omdat Nederland hoge grondprijzen en loonkosten heeft, moet de vleesprijs door de dieren zelf laag gehouden worden. En door het land zo goedkoop mogelijk uit te persen tot een steriel landschap overblijft.

(Natuurdagboek Trouw 25 nov. 2013)

DELEN
Reacties zijn gesloten.