Groen dak

Groen dak

© Koos Dijksterhuis, vegetatiedak met Ekster

Op de schuur leggen we sedummatten. De buren doen mee, zodat het hele schurenblokje een vegetatiedak krijgt. Het golfplaten dak kan het gemakkelijk dragen en de aanleg is simpel zat. De voordelen liegen er niet om: Het is mooi (1), het houdt water vast en voorkomt overlast (2), het isoleert (3), het is dus goed voor natuur en milieu (4) en het beschermt je dak (5). Liegen ze er echt niet om? 2 tot 4 lijken me evident, maar bewijzen kan niemand ze. 1 is een kwestie van smaak. En 5?. Je zou eerder vrezen voor aantasting. Als het klopt, scheelt dat op termijn kosten. Zeker op een plat dak met dakleer of folie, want dat spul lijdt onder de koperen ploert. Het is een golfplaten dakje, ach, maar kwaad kan het ook niet.

We doen het zelf. Twee uur zweten, klaar. Dankzij subsidie van de gemeente Groningen en de Bewonersvereniging Drielanden kost het 12,50 per vierkante meter.

Het dak helt zo licht, dat de zaak er niet afschuift. Het is wel zo schuin, dat er geen drainage nodig is. Eerst rollen we matten uit. Daarop komt het substraat. Dat is aarde met brokjes aardewerk – sedums zijn rotsplantjes. Loodzware zakken moeten het dak op. Gratis fitnesstraining. Even aanharken en de planten erop. Je hoeft de matten alleen maar uit te rollen.

Het ziet er prachtig uit. De mix van sedumsoorten, onder meer lydium, kamschaticum en sexangulare zorgt voor wisselende combinaties rood, groen, zilverachtig en geel. Er scharrelen vinken, merels en eksters op.

Een jaar verder. De sedum is roestbruin, er zijn kale plekken, nu al dood?

DELEN
Reacties zijn gesloten.