Gouden koekoekswesp

Goudwesp. Foto Joop Verburg
Goudwesp. Foto Joop Verburg

In de vlindertuin in het Drenthse Zuidwolde ziet natuurgids Joop Verburg regelmatig goudwespen rondhangen bij het bijenhotel. Bijenhotels zijn de constructies met veel gaatjes en rietstengels, waarmee metselbijen en andere solitaire bijen worden gepaaid. Die gaan in de holletjes nestelen.

Maar de bijenwereld heeft zijn broedparasieten. Wat de koekoek is voor vogels, zijn goudwespen voor wespen en bijen. Zo’n goudwesp houdt de holletjes in de gaten en als de koningin-moeder naar buiten gaat, weet de wesp dat het hol bewoond is en glipt ze zelf naar binnen. Ze kan echt op de loer liggen, heimelijk over de rand glurend.
Een goudwespenvrouwtje wil dolgraag haar ei kwijt, maar weet zelf niet hoe dat moet: nestelen. Daarom legt ze het maar in het nest van een ander soort wesp of van een metselbij.

De goudwespenlarve kruipt kort na de leg uit het ei en eet dan de bijenlarve op, om vervolgens de voor de bijenlarve bedoelde voedselvoorraad soldaat te maken. Mocht de bijenlarve nog niet uitgekomen zijn, dan draait de goudwespenlarve de volgorde in het menu om. Als alles op is verpopt hij zich en kruipt er geen jonge metselbij, maar een jonge goudwesp uit de broedcel.

Ook sluipwespen parasiteren op andermans gebroed, maar het verschil is dat sluipewespen hun eitje door een legboor in een rups of larve injecteren, waarna de sluipwespenlarve zijn huisbaas van binnenuit opeet. Een goudwespenlarve eet hem van buiten af op. Het resultaat is eender, maar het klinkt net wat minder afschrikwekkend.

Er zijn meerdere soorten goudwespen, die samen met dertien andere wespenfamilies de superfamilie der goudwespachtigen vormen. Goudwespen zijn spiegelglanzend blauw, groen, rood en goudkleurig. Natuurgids Joop Verburg vindt ze prachtig. Ik ook.

(Natuurdagboek Trouw maandag 8 sept. 2014)

Gouden koekoekswesp
DELEN