Een leven lang zeven stippen

Een leven lang zeven stippen

Zevenstippelig lieveheersbeestje. Foto Koos Dijksterhuis

Vorige week heb ik op een frisse, zonnige morgen de nieuwste lading platanenblad weg geharkt. De platanenbladeren zijn afgelopen herfst gevallen, droogden op en zijn blijven liggen als dunne, bruine kartonnetjes. De wind blaast ze tegen mijn haag en de storm duwt ze erdoor. Tot in de zomer vormt zich telkens een nieuwe berg op mijn achterompaadje. Ik overwoog buiten mijn tuin te gaan harken, om de bladerenbron uit te laten drogen, maar alleen al met de stapel van mijn paadje kan ik de groene bak vullen.

De groenbak zit niet alleen vol, maar is ook zwaar. Want ik heb afgelopen herfst veel blad laten liggen, omdat het een voedselbank is voor vogels en omdat de bladerlaag dan inklinkt. Van het tuinpaadje kan ik het efficiënt opscheppen, en op de vrijgekomen klinkers zit geen mos. De vochtige brij van oud blad is zwaar. Mijn tuin is te klein voor zoveel compost.

Als ik een partijtje bladeren in de bak gooi, blijft er een oranje vlekje achter. Op de grond zit een lieveheersbeestje. Ach, die heeft onder de bladerenbrij een plekje gevonden om de winter te overleven. Of dat gelukt is? Ik weet het niet, maar ik denk het wel. Ik weet het niet, omdat hij roerloos blijft zitten met ingeklapte pootjes. Hij maakt een allesbehalve levendige indruk. Toch denk ik dat ie leeft, omdat lieveheersbeestjes in de kou nou eenmaal niet bijster actief zijn, en al was ie actief, dan hield ie zich wel roerloos in het licht dat hem dankzij de angstaanjagende hark verblindt.

Het is een zevenstippelig lieveheersbeestje, en raad eens waarom ie zo heet? Een zevenstippelig lieveheersbeestje heeft zijn hele leven zeven stippen, er komt niet elk jaar een stip bij, en dit exemplaar is waarschijnlijk geen zeven jaar, want zo oud worden een lieveheersbeestjes doorgaans niet.

Zevenstippelige lieveheersbeestjes houden van zonnebaden, maar voor de zekerheid zet ik deze onder bladeren die blijven liggen.

(Natuurdagboek Trouw dinsdag 19 februari ’19)

DELEN
Reacties zijn gesloten.