Duizendbladig orakel

Duizendbladig orakel

Duizendblad, © K. Dijksterhuis

Iemand vertelde me dat hij de I Tjing had geprobeerd, het Chinese boek der veranderingen. Hij gooide met stokjes en de stokjes verwezen naar een bladzijde. Daar las hij iets dat best klopte. Maar, dacht hij, het boek zou de tweede keer een vergelijkbare wijsheid moeten melden. Hij gooide de stokjes nog eens en las: het is zinloos de stokjes twee keer te gooien.

Helaas heb ik dit wonder niet zelf aanschouwd. Zou het ook een derde keer gelukt zijn? Ik houd me zelden met orakels bezig, want met orakeltaal kun je alle kanten op. Net als de Bijbel is ook de I Tjing naar ieders wensen en belangen te interpreteren en dus ongeschikt als leidraad. Als I Tjing-stokjes dienden soms de gedroogde stengels van duizendblad.

Duizendblad heeft fijn vertakte blaadjes, net veren. Het bloeit nog steeds. De witte, soms roze bloemen lijken op schermbloemen en geuren kruidig. Duizendblad kan tegen droogte, tegen vervuiling en tegen gerommel in de grond. Het is zeer algemeen in tuinen, bouwputten en op straat. De plant is eetbaar als bitterzoete spinazie.

Duizendblad is waardplant van allerlei nachtvlinders, vooral bladrollers. De plant met de duizend mogelijkheden bevat anti-oxidanten, kleur-, geur- en smaakstoffen. Er zit salicylzuur in, de basis van aspirine. In het Latijn heet duizendblad Achillea millefolium, duizendblad van Achilles. De Griekse veldheer Achilles zou met het kruid bloedende wonden gestelpt hebben. Niettemin kan consumptie ervan juist bloedingen veroorzaken. De Britten noemen duizendblad nosebleed: bloedneus.

In de Middeleeuwen beschermde duizendblad de mensen tegen de duivel en andere kwalijke geesten. Ondertussen hebben we de Duivel afgeschaft, maar zijn we nog steeds gevoelig voor duizendbladige orakeltaal.

DELEN
Reacties zijn gesloten.