De vogels komen uit het zuiden

De vogels komen uit het zuiden

Tjiftjaf. Foto Jeanette Essink
Tjiftjaf. Foto Jeanette Essink

’s Nachts hoor ik door het open raam een ransuil roepen. In de vijver maken meerkoeten ruzie – dat kan wel wat zachter, jongens! Er tepieten scholeksters, maar als ik inslaap zwijgen alle vogels. Op één na: een roodborstje zingt een zacht slaapliedje.

Om zes uur word ik wakker van een blaas die ernstig explosiegevaar vertoont. Als ik weer in bed lig beginnen zanglijster en merel. Het is nog donker, al “daghet in  het oosten”.  De merel zingt zijn melancholieke liefdesballade: “hoe luttel weet mijn liefken”. De lijster schalt zijn variaties rond als een improviserende jazz-trompettist.

Als ik weer wakker word is het van de wekker die de zoveelste oplawaai overleeft. Buiten worden mezen en vinken overstemd door een tjiftjaf. Zondag hoorde ik de eerste, maar als die tjiffen eenmaal terug zijn uit het zuiden, gaan ze ook volledig los. “Tjif-tjaf, tjif-tjaf, tjif-tjaf!” Hij gaat maar door met het rondbazuinen van zijn naam. Je zou het narcistisch kunnen noemen, maar het is toch aan anderen gericht. Ik vind het geweldig, de tjiftjaf is terug uit het Middellandse Zee-gebied, eindelijk lente!

Gerard Glerum hoorde afgelopen weekend ook zijn eerste tjifttjaf dit jaar, maar kreeg er als bonus een fitis bij! Fitissen overwinteren zuidelijker dan tjiftjaffen en horen twee weken later te arriveren; deze is er dus vroeg bij. En dan meteen maar naar het uiterste noorden des lands, die uitslover, want Glerum woont op Schiermonnikoog.

De afgelopen weken arriveerden zwarte roodstaarten, witte kwikstaarten en blauwborsten en na dit rood-wit-blauwe trio zijn de eerste bonte vliegenvangers en oeverzwaluwen gesignaleerd. Met die zuidenwind in de rug kan het snel gaan.

Wanneer zou de eerste zwartkop mij wekken met zijn heldere lied?

(Natuurdagboek Trouw donderdag 31 maart 2016)

DELEN
Reacties zijn gesloten.