De sleedoorn bloeit

De sleedoorn bloeit

Sleedoorn. Foto Koos Dijksterhuis
Sleedoorn. Foto Koos Dijksterhuis

Hazelaars, elzen, wilgen, populieren en iepen – allemaal bloeien ze. Hier Groningen tenminste. Bij u in het zuiden zijn ze misschien al uitgebloeid. Bomen bloeien soms onzichtbaar hoog, zoals populieren en iepen, die ook nog eens kleine bloemen vormen. Dan bloeien sleedoorns zichtbaarder.

Sleedoorns zijn bomen met knoeperhard hout waaruit lange, scherpe doorns steken. Wordt sleedoorn af en toe gesnoeid, of gevlochten, dan ontstaat een compacte, ondoordringbare brij van takken en doorns. Een ideale boom om als afrastering te gebruiken. Het vee knabbelt eraan, wat de haag nog compacter maakt. Knabbelen is snoeien.

Tot dusverre zou dit verhaal ook opgaan voor meidoorns. Slee- en meidoorns werden dan ook vaak in gemengde hagen geplant. Sinds er prikkeldraad bestaat, is er alleen al in Nederland driehonderdduizend kilometer haag gerooid. Nu de koeien op stal blijven, is er zelfs prikkeldraad niet meer nodig.

Waar nog mei- en sleedoornhagen staan, zijn beide bomen de komende tijd eenvoudig van elkaar te onderscheiden. Sleedoorn begint nu te bloeien op de kale takken. Meidoorn wacht met de bloei tot er blaadjes zijn. In een haag wisselen de witbloeiende sleedoorns en de lentegroene meidoorns elkaar af. Dat vind ik iedere lente weer een heel fijn gezicht. Vaak worden bosranden ook beplant met onder meer mei- en sleedoorns, zodat het ondanks het prikkeldraad geen zeldzaam schouwspel is geworden. Als de sleedoorns straks uitbloeien en groen worden, worden de meidoorns juist wit van hun bloesem.

In de wirwar van harde stekeltakken broeden zangvogels graag. Ze moeten voorzichtig af- een aanvliegen, maar hebben een natuurlijke verdedigingslinie, waar geen roofvogel doorheen komt. Ik vrees nochtans dat katten en marters de doorns trotseren, als ze doorhebben dat er een nest in de kruin verstopt zit.

Meidoorn krijgt later rode bessen, sleedoorn paarse pruimen. Beide vruchten zijn voor mensen niet te eten, tenzij er eerst van alles mee gedaan wordt. Maar is meer iets voor de herfst. Nu eerst lente!

(Natuurdagboek Trouw donderdag 23 maart 2017)

DELEN
Reacties zijn gesloten.