15000 paardenbloemen, komt dat zien!

15000 paardenbloemen, komt dat zien!

Paardenbloem+vlieg. Foto Koos Dijksterhuis
Paardenbloem+vlieg. Foto Koos Dijksterhuis

Het Herbarium Frisicum bestaat 40 jaar en opent vanwege dit feestelijke feit de deuren. In een vroegere school in Wolvega bestiert botanicus en hovenier Karst Meijer dit volgens hem grootste particuliere herbarium van Europa. Misschien is het wel het grootste van het heelal.

Een herbarium is een verzameling gedroogde planten. Toen mijn ouders waren overleden kwam er een plakboek uit de jaren ’30 tevoorschijn. Het zat vol droge, wilde planten en het zou leuk zijn geweest te kijken of er inmiddels verdwenen soorten tussen zaten. Er stonden geen namen, vindplaatsen of -data bij, dus voor Meijer was het nutteloos, en niet alleen voor hem: uit het plakboek regende het oude dode snippers plant en jonge levende zilvervisjes.

Meijer krijgt vaak herbaria aangeboden, en die gaan eerst een weekje in de vriezer, want de introductie van zilvervisjes of andere cellulosevreters zou een ramp zijn.

In Wolvega zijn wonderlijke herbaria te zien, zoals een Joods herbarium, een onderduikersherbarium en een apothekersherbarium (een verzameling waar middeleeuwse heksen hun bezems bij zouden aflikken). Een coronaherbarium heeft hij nog niet. Wel een schitterend 150 jaar oud zee-herbarium, genaamd Treasures of the Deep. Ook zijn er mossen en paddenstoelen. Ik heb ooit een gedroogde doolhofzwam gedoneerd.

Meijer heeft maar liefst 6000 gedroogde bramen en 15000 paardenbloemen. Toen hij alle Nederlandse planten kende, is hij zich namelijk gaan verdiepen in die moeilijke families. Hij ontdekt nieuwe soorten maar merkt vooral dat veel voorheen algemene soorten uitgestorven zijn.

Op zaterdag 5 en zondag 6 november is het herbarium open en zijn er plantaardige lezingen. Ondergetekende houdt een vrolijk praatje van een uur met plaatjes van wel meer dan alleen planten (zaterdag half 2).

Gratis toegang. Bezoekers dienen zich uiterlijk 31 oktober aan te melden met een mail naar herbariumfrisicum@gmail.com.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 27 oktober ’22)

DELEN
Reacties zijn gesloten.