Naar het hoge noorden

Naar het hoge noorden

Spitsbergen. Foto Koos Dijksterhuis
Spitsbergen. Foto Koos Dijksterhuis

Er is een expeditie gaande rond Edgeøya in Zuidoost-Spitsbergen. Bioloog Maarten Loonen heeft de trip georganiseerd. Loonen doet al jaren elke zomer onderzoek op Spitsbergen naar de ecologie van onder meer ganzen en Noordse sterns.

Op het ijsbestendige schip Ortelius zijn tientallen onderzoekers aangemonsterd, die op Edgeøya allerlei aspecten van natuur, milieu, landschap en klimaat in kaart brengen. Volgende week keren ze terug en dan los ik hen af.

Ik vaar dan met een kleine dertig Trouw-lezers naar Noordoost-Spitsbergen om de Arctische stranden op te ruimen. Zelfs in die uithoek ligt de kust vol shampooflessen, frisdrankflesjes, plastic verpakkingen, viskratten en nylon visnetten. Tussendoor zullen we hoogstwaarschijnlijk ijsberen zien en walvissen, walrussen en ivoormeeuwen.

We varen van 28 augustus tot 4 september, en ik ben heel benieuwd. Dit wordt mijn achtste reis naar het noordpoolgebied en mijn vierde naar Spitsbergen, maar mijn eerste naar het afgelegen Nordaustlandet ofwel Noordoostland. Noordelijker dan 80 graden noorderbreedte. Zo laat in de zomer ben ik nog nooit boven de poolcirkel geweest. Of er nog bloemen bloeien op de toendra? Of er nog broedvogels zijn? We zullen zien!

Tijdens onze vaartocht duikt de zon voor het eerst na de zomer weer onder de horizon. De korte schemernacht zal rap langer worden, maar wij hebben nog bijna het klokje rond daglicht. De zon staat overdag laag in het zuiden, ’s nachts nog lager in het noorden. Dat strijklicht is fijn om in te fotograferen. Als de zon schijnt dan, misschien regent of sneeuwt het wel. Brrr!

Mochten Maarten Loonen en zijn wetenschappers shampooflessen achterlaten, dan ruimen wij die weer op. Maar dat doen zij niet, zij houden evenveel van de Noordpool als wij.

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 21 aug. 2015)

Meer lezen?

DELEN
Reacties zijn gesloten.