Zilveren reiger

Zilveren reiger

Grote zilverreiger met vis. Foto Jeanette Essink
Grote zilverreiger met vis. Foto Jeanette Essink

Zo’n sierlijke, witte zilverreiger verwacht je in Afrika of misschien in Spanje. Maar in winters Nederland? Ja hoor, deze tropische verrassing kun je nu in Hollandse weilanden, akkers en rietkragen aantreffen. Ze jagen op muizen en kikkers, ze vangen vis. En zullen ook kleine vogels opschrokken, als dat zo uitkomt.

Kleine zilverreigers zijn ’s winters geneigd tot wegtrekken, maar grote zilverreigers zijn wintervast. Sinds 1978 broeden beide soorten in Nederland. De kleine zilverreiger rukte op uit Zuid-Frankrijk, de grote uit Oostenrijk, waar niet alleen Alpen zijn, maar ook agrarisch laagland met moerassen en een vogelrijk meer: de Neusiedlersee.
Waardoor ze naar Nederland zijn gekomen? Er wordt gezegd dat ze met het veranderde klimaat meereisden, dat ze afkwamen op onze moerassen, dat ze het in hun oude leefgebieden zo goed deden dat er overschotten konden emigreren of dat ze het in hun oude leefgebieden juist voor gezien hielden, omdat het almaar beroerder werd daar. Het kan allemaal waar zijn, maar nergens is bewijs voor.
Feit is wel dat de verspreiding over Europa volgde op een aantalstoename in Oostenrijk, dus dat suggereert emigratie van overschotten. Maar de reigers waren niet geringd, dus zeker is hun herkomst niet.

Kleine zilverreigers broeden in het Deltagebied en op Schiermonnikoog. Grote zilverreigers broeden voor zover bekend allemaal in de Oostvaardersplassen. Omdat het slecht gaat met dat ooit vogelrijke gebied, gaat Staatsbosbeheer het in 2015 droogleggen. Of de grote zilverreigers die drooglegging overleven, is zeer de vraag. Geniet dus nog maar even van die sierlijke, witte reigers. Uit de trein kunt u ze in het hele land zien, maar vooral bij het Naardermeer, de Oostvaardersplassen, in de veenweiden van het Groene Hart en op akkers in Groningen en Drenthe.

(Natuurdagboek Trouw 3 jan. 2014)

DELEN

Eén gedachte over “ Zilveren reiger

  1. Op 24 december 2013 troffen we 5 zilverreigers aan in de Cranenweyer, een stuwmeer in de Anstelvallei van Kerkrade. Ze hadden gezelschap van een stuk of 5 blauwe reigers. En 5 januari stond er 1 zilverreiger in een weiland tussen Simpelveld en Bocholtz.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.