Wespen

Wespen

Wespennest in kast, © K. Dijksterhuis

Vrijdag 15 april stonden op de terrastafel glazen bier en andere frisdranken. Er kwam een wesp omheen zeuren. Een limonadewesp op 15 april!

Maandag verzond een instantie kennelijk een persbericht, want dinsdag hoorde ik op radio 1 en las ik in Trouw de waarschuwing dat het een wespenzomer wordt. Omdat het nu zo droog is. Wespenkoninginnen die de winter overleefden stichten een nieuw gezin, en ze houden het niet bij een kerngezin. In sociologisch jargon zou je het een extended family kunnen noemen, een wespengezin kan wel vijfduizend wespen omvatten. Meestal gaan die pas in juli op strooptocht. Ik houd er niet van, maar ben al in geen jaren door een wesp gestoken. Als kind wel, bijvoorbeeld tijdens het appels rapen. Op en uit de meeste appels kropen paniekerige wespen. Mijn ouders schilden stoïcijns manden vol sterappels, waarbij de wespen over hun handen krioelden. Zo heldhaftig ben ik niet, maar wie rustig blijft en niet zomaar een slok uit een flesje neemt, beperkt het risico flink. Ongeschilde sterappels hoopten zich op onze zolder op als wintervoorraad. De verschrompelde exemplaren moesten het eerst op, zodat we altijd verschrompelde appels aten. Gelukkig werden de meeste tot moes gekookt.

Wespen mogen dan irritant zijn, wespendieven denken daar heel anders over. Die buizerdachtige roofvogels schrapen wespennesten open met hun klauwen en eten de insecten en hun larven. Hun verenkleed is wespwerend en hun neusgaten zijn smal, zodat er geen wesp in kruipt. Wespendieven zijn onderweg uit Afrika en als ze volgende week aankomen, vinden ze een gedekte tafel.

Op het terras wachtte ik met een slok tot de wesp vertrok naar een ander tafeltje waar taart werd gegeten.

DELEN

2 gedachten over “Wespen

  1. We hadden het nest afgestoken met een plamuurmes en in een pot ‘gevangen’, om de volgende ochtend dochterlief onze eigen ‘natuurles’ te geven. De koningin bleek zich nog tijdens het afsteken van het nest er nog in te zitten die ochtend. Vrees voor meerdere nesten of nieuw nest hebben we nu niet meer al blijft het zolderraam toch nog even een weekje dicht!

  2. Hallo,

    zojuist hebben wij een wespennestje van 8-10 cm verwijderd op zolder. 1 grote wesp gezien! (koningin)?waarschijnlijk binnen gekomen door het zolderraam eronder wat altijd op een kiertje staat. Moeten wij nou op zoek naar meer eventuele nesten, gaat een wesp op zoek naar een nieuwe nabije plaats, hoe groot zijn die kansen?

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.