Treurige wilg met lange tenen

Treurige wilg met lange tenen

Treurwilg. Foto Koos Dijksterhuis
Treurwilg. Foto Koos Dijksterhuis

Hoe verdrietig ze ook zijn, ze worden vaak aan plantsoenvijvers geplant. Voor de sier. En terecht, ze zijn prachtig in alle seizoenen. Ook op begraafplaatsen staan ze. Dat heeft dan weer te maken met hun naam. Treurwilgen hebben lange tenen en laten die erbij hangen. Dat maakt een treurige indruk. Maar treurig kan mooi zijn; ontroerend mooi, of roerend mooi, ik weet nooit goed wat het verschil is tussen roerend en ontroerend. Onroerend is weer wat anders, hoewel een treurwilg dat allemaal tegelijk is, een treurwilg groeit snel, wordt enorm en laat zich niet zomaar verplaatsen.

Nog even en de treurwilgen tooien zich in een sluier van fris lentegroen. Ze zijn er laat mee. Zouden wij ons juist kleden tegen de kou, bomen blijven liever bloot. Tegen de blauwe lucht en in de zon lijken die kale treurwilgentenen wel geel. Daarom wordt de boom wel gele treurwilg genoemd. De meeste treurwilgen zijn geel, hoewel ze in de avondzon ook oranjerood kunnen kleuren.

Zo’n grote, grillige wilg spreekt tot de verbeelding. Ik heb mijn zoon laatst de passage uit In de ban van de Ring voorgelezen, waarin hobbits door een hoogbejaarde, verbitterde wilg te grazen worden genomen. De boom heeft een verrot hart en slokt de hobbits daarin op. Oude wilgen zijn sprookjesachtig. De boosaardige wilg laat de hobbits vrij op aandringen van de wonderbaarlijke Tom Bombadil, een flierefluiter die nog veel ouder blijkt te zijn dan de oudste wilg.

Achter mijn huis staat een joekel van een treurwilg. In de vork van zijn kruin nestelen zwarte kraaien. Op de foto is het nest als vlekje te zien. Er zit een kraai bij.

(Natuurdagboek Trouw 5 april 2013)

DELEN

3 gedachten over “Treurige wilg met lange tenen

  1. Ik heb net al iets getypt, hoop dat het aangekomen is want het is wel ingewikkeld om bij iets van de kat en de bel uit te komen op je site. Ik bied dus aan de kosten van de volgende 12 belletjes over te nemen. vr.gr. w.j.

  2. Ik vind de oproep in trouw een prachtig initiatief. Ik hoop dat je heel snel de 12 belletjes kwijt bent en ik bied aan de kosten voor de volgende 12 over te nemen. Ik hoop er gauw over te horen. Hartelijke groeten w.j.

  3. Wij lazen met veel plezier ‘Kat en bel” in de Trouw van 26 april, en inderdaad, zo’n belletje lijkt te werken. Wij heben twee rode jeweetwel katers, een heeft een belletje en die vangt niets, en de ander…….dat is niet leuk!
    Nu willen wij ook graag een tweede belletje, om ook de andere de kat de bel aan te binden!
    Soms horen we ook de merels in onze tuin “alarm slaan”, helpt dat ook de andere vogels? Zijn er “waakmerels” in de tuin, zijn dat dan mannetjes? (en ja, beide rode jeweetwelkaters zijn erg bang voor de “waakmerels” ).

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.