Hoogtepunten: pelikanen

Hoogtepunten: pelikanen

Roze pelikanen. Foto Koos Dijksterhuis
Roze pelikanen. Foto Koos Dijksterhuis

Een hoogtepunt op de lijst vogels die we tijdens de Trouwlezersreis in de Donaudelta zien zijn de pelikanen. Een zwerm pelikanen zeilt over, even denk je: wat zijn dat nou? Gieren in ooievaarskleuren? Maar die gigantische snavels maken overduidelijk: pelikanen.

Pelikanen zijn de grootste vogels van Europa. Ze hebben vleugels als van arenden, een lijf waarin je een knobbelzwaan samen met een grote trap kwijt zou kunnen en misschien past er dan ook nog een flamingo bij in. En een bakkes waarvoor geen superlatief toereikend is.

De eerste keer dat ik een pelikaan zag, was in september 1987. Ik fietste op een herfstige dag van Schiermonnikoog naar Groningen, en bleef in het Lauwersmeer even staan kijken naar een groep kemphanen. Ineens wiekte er een soort Boeing voorbij, wat een kanjer! Hij streek neer op het water, schudde zijn vleugels en dobberde ontspannen door mijn kijkerbeeld. Ik moet er nog een ouderwetse foto van hebben.

Het was een roze pelikaan, al was ie wit. Roze pelikanen zijn dwaalgasten in Nederland, maar ze zullen ook weleens ontsnappen uit een dierentuin. Een paar jaar geleden zat er een tijdje een midden in Castricum, in een vijver bij de eenden, die verbaasde mensen vlakbij liet komen.

Ik zag ooit een vlucht over Thessaloniki vliegen en meermaals over Istanboel. Ze broeden verspreid over de Balkan, maar de grootste populatie broedt in de Donaudelta. Duizenden zijn er. Onder dekking van een rietkraag begluur ik een groepje. Lichtroze slagschepen met oranje snavels. Er zitten er een paar tussen met snavels die donkerder oranje zijn. Ze hebben een punkachtig achterhoofd, alsof iemand ze woest over hun bolletje heeft geaaid. Als ik reikhals voor een foto, schrikken ze helaas en vliegen ze op. Zeker bang voor jagers. In de vlucht valt op dat die paar afwijkende vogels lichtere vleugels hebben dan de zwart-witte van de roze pelikanen. Het zijn kroeskoppelikanen, die hier inderdaad ook broeden, niet met duizenden maar toch met honderden paren. Twee hoogtepunten op de vogellijst dus!

(Natuurdagboek Trouw vrijdag 27 april ’18)

DELEN
Reacties zijn gesloten.