Duiveluitdrijvende kamille

Duiveluitdrijvende kamille

Kamille, © K. Dijksterhuis

Veel vrouwen kijken niet op van een kamillestoombad. Zij hangen vlak boven een dampende schaal kokende kamillethee met een theedoek over hun hoofd. Voor mannen zijn kamillestoombaden minder gebruikelijk. Misschien zijn vrouwen avontuurlijker ingesteld op gebied van de botanische geneeskunde? Hebben vrouwen vaker last van ontstoken voorhoofds- en bijholten? Of zijn vrouwen beter bestand tegen de schrijnende hitte die onder de theedoek heerst? Door de kieren dwarrelen stoomwolkjes die een steeds sterkere kamillegeur verspreiden. Ik vind kamille soms lekker ruiken, maar meestal wee. Af en toe slaat de kamillestoomster de doek even terug en verschijnt haar rode, waterige hoofd in een wolk van stoom.

Kamille werkt ontsmettend. Ik heb één keer zo’n snuifbad geprobeerd en dat was genoeg. Die geur maar vooral die schroeiende damp, als die de neus moet openen, laat hem dan maar dicht. Net als het duizendblad van vrijdag was kamille ooit een afweerkruid, waarmee je de duivel buiten de deur hield. Geloof kan diep zitten, er worden oorlogen om gevoerd, maar het kan ook afgeschaft worden. Niet alleen de afweerkruiden hebben we afgeschaft, ook over de duivel zelf hoor je niemand meer. Toch zo’n beetje de helft van Goed en Kwaad.

Van een snelweg in de Randstad zag ik de middenberm witgeel kleuren van de kamille. Zo laat in de herfst nog zoveel bloemen! Om duivels uit te drijven is een snelweg een goede plaats. Snelwegen zijn hels. Maar kamille weert de duivel het best voor Sint Jan, daarna worden de planten door heksen besproeid om ze onschadelijk te maken. De kamilles in de berm zijn met benzeen en andere uitlaatviezigheid besproeid. Mooi laten staan, mooi om te zien.

DELEN
Reacties zijn gesloten.