De vlinder, de rups, de appel en de knurft

De vlinder, de rups, de appel en de knurft

Appel. Foto Koos Dijksterhuis ndb do
Appel. Foto Koos Dijksterhuis

De knurftige appel uit mijn appelboom was aan een kant nauwelijks gegroeid en nogal misvormd, wat, zo schreef ik vorige week, misschien veroorzaakt was door gebrek aan water of licht. De appel lokte enkele reacties uit. Zo haalde hij de kruiswoordpuzzel van Jaap de Berg, een eer die de meest knurftige appel zou doen glimmen.

De misvorming is niet te wijten aan te weinig water of licht, mailt lezer Ad Borstlap. “Het afgebeelde appeltje is waarschijnlijk beschadigd door de rups van de wintervlinder”, schrijft hij. Hij bedoelt de kleine wintervlinder en denkt dat diens rups iets van het jonge appeltje vreet. Hij stuurt wat foto’s na van door wintervlinderrupsen aangetaste appels, met inderdaad dezelfde knurftigheid.

De rupsen van de kleine wintervlinder leven in april, mei en juni, vooral op eiken, maar in mindere mate ook op andere loofbomen. Ze knagen aan de jonge blaadjes, bloemen en jonge vruchtjes. Afgelopen lente waren er veel van deze rupsen. In mijn appelboom waren vaak kool- en pimpelmezen te gast, waarschijnlijk om rupsen te vangen. Ook nu zitten er dagelijks mezen in de boom. Ze zullen wel eens een hapje uit een appel proeven, maar zijn ongetwijfeld meer gediend van de wintervlinders. Uit de poppen komen die intussen tevoorschijn. De mannetjes zitten ’s nachts vaak op verlichte ramen, koplampen en tuinlantaarns. De vrouwtjes hebben geen vleugels en zitten in de boom, waar ze de mannen naartoe lokken met veelbelovende geurtjes.

Tijdens de paring zitten beide vlinders met hun achterwerken aan elkaar geklonken en kan het opgewonden fladderende mannetje soms een vrouwtje meevoeren de lucht in. Misschien brengt zo’n bruidsvlucht haar in vervoering, je weet niet wat zo’n beestje ervaart.

In fruitbomen vormen wintervlinders geen plaag; zoals gezegd zitten ze liever in eikenbomen. Die paar door hen misvormde appels smaken best, of laat ik hangen voor de merels.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 7 november ’19)

DELEN
Reacties zijn gesloten.