Boomnimfen als spekkoek

Boomnimfen als spekkoek

Eikenweerschijnzwam of boomnimf. Foto Koos Dijksterhuis
Eikenweerschijnzwam of boomnimf. Foto Koos Dijksterhuis

Paddenstoelenvriend Kor Raangs attendeerde mij laatst op een boomnimf in een Gronings park. Kor fietst stad en ommeland af op zoek naar zwammen en vindt elk jaar wel opzienbarende. Alleen al de naam boomnimf maakte mij nieuwsgierig. Het bleek een bijnaam te zijn van de eikenweerschijnzwam.

Eikenweerschijnzwammen groeien op levende eiken. Aan de onderzijde hebben ze poriën met een wittige glans, alsof ze zacht licht weerspiegelen. Aan de bovenkant zweten ze een harsachtige vloeistof uit, die als honingdruppels op de hoed parelt.

Eikenweerschijnzwammen schijnen alleen in plantsoenen voor te komen, in Nederland althans. Kor had verklapt in welk park hij de zwam had ontdekt. Ik wilde daar gaan zoeken, maar kwam er pas anderhalve week later aan toe. Op een zonnige middag stalde ik mijn fiets tegen een populier en wandelde rond.

Paddenstoelen zijn vaak maar kort bovengronds te zien, hun houdbaarheid is gering. Maar houtzwammen als deze gaan dan vaak weer wat langer mee, en worden dankzij hun groeiplaats ook niet gemaaid of omver geschopt. Dus ik had goede hoop.

Algauw had ik stammen en stronken met honingzwammen, met zwavelkopjes, met elfenbankjes en met reuzenzwammen gevonden, ook leuk. Bovendien bloeiden er herfsttijlozen. Ik hurkte en nam foto’s en werd scheef aangeloerd door fietsers, wandelaars en honden.

En ineens zag ik hem. Wat een kanjer! Als een vuistdikke spekkoek van meer dan dertig centimeter breed stak hij zeker vijftien centimeter uit de stam van een forse eik. Hij was er nog, sterker nog: er waren er twee, of zelfs drie; een kleinere groeide vlak onder zijn grote drielingbroer, en daaronder nog een dwergje. Hun weerschijn was gedoofd en waar honingdruppels parelden, zaten nu gaatjes. Toch waren ze prachtig.

Even voelde ik de neiging mijn vreugde over de boomnimfen te delen met voorbijgangers. Ik keek op maar geen wandelaar beantwoordde mijn oogcontact.

(Natuurdagboek Trouw maandag 8 november ’21)

DELEN
Reacties zijn gesloten.