Zwarte larven

Zwarte (maartse) vlieg. Foto Koos Dijksterhuis

Een menigte rupsen krioelde op de tegels – twee lezers troffen dat aan in hun tuin en vroegen zich af wat voor rupsen zomaar ineens op de stoep krioelen. Waar komen ze vandaan? Ze waren ook zomaar weer weg.

Ik wist het ook niet, ik wist wel dat het geen rupsen waren, maar andere larven. Dat bevestigde een onscherpe foto die door de post werd bezorgd. Ik dacht aan meelwormen. Misschien had lezer een oude meelbus leeggestrooid?

Maar nee. Waarneming.nl wist het. Er zijn muggen die niet steken en daarom vliegen genoemd worden. Zwarte vliegen. Maartse vliegen zijn een van de algemeenste soorten zwarte vliegen. Afgelopen lente hadden ze hun eigen natuurdagboek. Ze zijn zwarte en sloom, ze vliegen langzaam, als je ze benadert blijven ze langer zitten dan huisvliegen of steekmuggen.

In de herfst leven ze als larven in de strooisellaag. Ze eten plantenresten maar ook levende plantendelen, wortels bijvoorbeeld. Ze poepen humus uit. Wie bladeren harkt, kan een krioelende massa aantreffen. Een feest voor vogels. Er zijn, las ik op internet, wel eens 37 duizend larven per vierkante meter tuin geteld. Vooral na een warme herfst kunnen de larven met vele zijn. Het was een warme herfst.

Misschien duiken de larven, als de wortels van gras en paardebloemen op zijn, door honger gedreven wel tussen de stoeptegels op. De lezer die ze op het terras had, overwoog insecticide. Dat lezers van het natuurdagboek insecticiden overwegen, vind ik verrassend. Misschien heeft deze lezer wel een grasvrije stoep te danken aan de zwarte vliegenlarven. Komende zomer heeft hij geen larven meer, maar gras. Dan zal hij misschien herbiciden overwegen.

Zwarte larven
DELEN