Zalig uiteinde

Vandaag vergaat de wereld. Hoelaat is lastig te zeggen. Er is uren verschil tussen de Midden-Amerikaanse tijd van de Maya’s en de Midden-Europese van Nederland. Enfin, de Maya’s voorspelden in hun kalender de ondergang. Voorspellen is simpel. Ik voorspel dat u dit stukje leest. De meeste voorspellingen zijn zo vrijblijvend geformuleerd, dat ze niet onderuit te halen zijn.
Er zijn drie soorten voorspellingen. De eerste komen niet uit, wat aan een interpretatievergissing ligt. Het ligt nooit aan de voorspelling. De tweede zijn voorspellingen achteraf. Na de ramp ontdekten we dat de Maya’s de verwoesting van het Wereldhandelscentrum door baardige piloten reeds hadden voorzien. Eveneens achteraf voorspelde Nostradamus de Tweede Wereldoorlog. Ter voorkoming heb je er niets aan. Als de Maya’s hun eigen ondergang zagen aankomen, wisten ze hem niet te stuiten.
De derde soort voorspelling is de zelfvervullende. Ik ken mensen die hun huis verkochten omdat de wereld vandaag vergaat. Want stel je voor dat de wereld vergaat, terwijl je je huis nog moet verkopen. Er zijn lieden die denken dat ze zich van een specifieke rotswand in Zuid-Frankrijk moeten storten, en dat buitenaardsen hen tijdens hun val wegplukken. Zo realiseren zij hun voorspelde einde zelf. Umberto Eco’s romans De naam van de Roos en De Slinger van Foucault gaan over dat principe.
In het natuurbeheer gebeurt het ook. Enkele overtuigende profeten roepen al zo lang dat oernatuur neerkomt op kuddes koeien , dat de Hooglander tegenwoordig symbool staat voor natuur. De tamme, gefokte en uitgezette landbouwkoe Hooglander. Met tegenargumenten hoef je niet niet aan te komen. Tegen geloof is niet te argumenteren. En waarom zou ik ook. Een zalig uiteinde gewenst!