Wolven niet heilig
Nu zich wolven in Nederland hebben gevestigd, worden er regelmatig wolven gezien door voorbijgangers. Men weet dan zeker dat het een wolf was, al weet men niet waarom. Op de foto’s staat een hond. Maar in de toekomst neemt de kans op een wolf toe, al blijft ie klein. Een vos is al lastig te vinden.
In De Wijsheid van Wolven, van de Duitse wolvenonderzoekster Elli Radinger (A.W. Bruna, 20,-), lees ik over een wolvin in Yellowstone Park die achterna wordt gezeten door wolven van een andere roedel. De wolvin zal gedood worden, tenzij ze een list verzint. Yellowstone krijgt elk jaar 4,5 miljoen bezoekers en soms staan de wegen vol campers en terreinwagens. Waar iets te zien is, drommen de wildzoekers samen. De wolvin rent naar zo’n mensenmassa en haar achtervolgers durven haar daar niet te volgen. De belagers druipen af; de wolvin is gered.
Radinger houdt van wolven. Maar ondanks de titel van haar vlot leesbare boek dweept ze niet met wolven als heilige dieren, zoals sommigen. Wolven beginnen een hert op te eten als het nog leeft. In de weinige gevallen dat mensen door wolven zijn gedood, betrof het wolven die mensen associeerden met eten, omdat ze gevoerd werden. Er gaan veel meer mensen dood door honden en nog meer door pennen. Radinger citeert een schapenhouder die zijn dieren achter schrikdraad laat overnachten. Eén keer verkennen wolven de mogelijke prooi, maar na een beet door het schrikdraad talen ze er niet meer naar.
Wolven kunnen afschot van herten overbodig maken! Dat zou jagers een doorn in het oog zijn, die willen herten schieten. En dus wolven. In de VS voorzien biologen wolven van zendertjes, om hun gangen te volgen. Jagers tappen het signaal af, zoeken de wolven op en schieten ze dood.
De oprukkende wolf bewijst dat natuurbescherming kan werken. Nu nog een wilde wolf tegenkomen – wat zou dat me blij maken! Maar die file in Yellowstone? Neu.
(Natuurdagboek Trouw vrijdag 4 januari ’19)
Eén gedachte over “ Wolven niet heilig”
Voorlichting voor kinderen over de wolf (om voor te lezen)
Dialoog met Finn
Finn: Baas, baas…
Baas: Ja Finn…
F. Is het waar wat ik gehoord heb?
B. Wat heb je gehoord Finn?
F. Dat ik van de wolven afstam…
B. Ja, dat klopt, Hoezo?
F. Ik lijk toch helemaal niet op een wolf?
B. Nee dat klopt, daar lijk je uiterlijk niet veel meer op…
F. Hoe kan ik dan van wolven afstammen?
B. Dat is héél lang geleden gebeurd…
F. Hoelang geleden baas?
B. Nou wel bijna 20.000 jaar geleden, toen mensen nog niet in huizen woonden maar in grotten
F. Maar baas, hoe ging dat dan met die wolven?
B. Nou, kijk, mensen leefden toen in de natuur, en dan kwamen ze wolven tegen, en die wolven hebben ze beetje bij beetje tammer gemaakt, en toen hebben ze die wolven weer puppies laten maken met andere soorten wolven, uit Azië en het Midden Oosten, en als er dan grote wolven bij waren hebben ze die samen puppies laten maken, en dat werden dan weer grotere wolven, en als je dat hetzelfde doet met kleinere wolven krijg je steeds kleinere wolven, en zo werden wolven langzaam honden, snap je?
F. ………… Maar, maar baas, is die Chihuahua van hiernaast dan ook ooit een wolf geweest, zeg maar?
B. Ja, die ook, alle honden zijn van de wolven afkomstig…
F. Tjemig, die dus ook…, maar baas, waar zijn die wolven nu dan?
B. Tja, weet je, vroeger waren mensen bang voor wolven, en die moesten dan helaas dood, de laatste wolf die nog in Nederland leefde, dat is zo’n 150 jaar geleden…
F. Tjemig, wat jammer, ik had wel met ze willen spelen en rennen en zo…
B. Nou dat gaat niet meer zo goed, jullie spreken zeg maar een ander soort taal, dus dan verstaan jullie elkaar niet zo goed…, en dan wordt het geheid knokken…
F. Dus er zijn helemaal geen wolven meer?
B. Jawel hoor, in Duitsland zijn al weer best veel wolven, en zo af en toe komt er ook eentje de grens over naar Nederland…, en wie weet komen ze hier ook wonen, dat is afwachten…
B. Maar Finn, ik moet nu verder met m’n werk, dus zoek je bot maar op…
Reacties zijn gesloten.