Uitzwermende zeearenden

Uitzwermende zeearenden

Zeearend. Foto Koos Dijksterhuis
Zeearend. Foto Koos Dijksterhuis

Twintig paartjes zeearenden broeden er in Nederland. Bovendien vliegen er ongebonden jonge vogels rond en komen er ’s winters zeearenden uit Duitsland langs. Vooral jonge vogels gaan in de herfst op de wieken, soms honderden kilometers ver, al keren ze vaak wel naar de omgeving van hun geboorteplaats terug.

In het Lauwersmeer en bij het Zuidlaardermeer zie ik de majestueuze roofvogels het vaakst. Soms vliegt er een over mijn huis, ik woon in een groene corridor op de vliegroute tussen beide genoemde broedgebieden, vandaar… De gigantische vogels mijden steden, zo bleek uit onderzoek met zenders. Ze hangen op hun verkenningstochten liever rond in grote, vochtige gebieden. Moerassen, maar ook heiden. Ik kwam er onlangs een tegen op het Fochteloërveen. Tijdens die vorstige week laatst zag ik er een over de Dollard vliegen. De week daarvoor zaten er twee boven elkaar in een boom in een moeras bij Heerenveen. Een voorbijganger vertelde dat ze daar al een tijd waren. Je kunt erop wachten of ze gaan ook daar broeden.

Er is nog wel ruimte voor uitbreiding in Nederland. Dankzij de recente trend van waterbergingsgebieden is er veel natte natuur bij gekomen, en daar houden de vogels wel van, zo blijkt uit het nieuwe deel in de vogelreeks: De zeearend, van Nienke Beintema. Het is een zeer leesbare ode aan deze reuzenroofvogels in het bijzonder en aan de natuur in het algemeen.

Sinds de vogels niet meer met het geweer bestreden worden, is hun aantal in Noordoost-Europa geweldig gegroeid. Jonge arenden zwermden uit en vonden in Nederland nattigheid met karpers, oevers met hoge populieren, en weilanden vol ganzen – die gevederde grazers zijn een belangrijke prooi. In 2006 broedden de eerste zeearenden in de Oostvaardersplassen, waar mogelijke nestbomen, zo lees ik in De zeearend, met gaas beschermd worden tegen de nietsontziende grote grazers. Sommigen noemen dat ‘wildernis’.

(Natuurdagboek Trouw donderdag 11 maart ’21)

DELEN
Reacties zijn gesloten.