Trouwe klimmer
Omdat klimop zich zo goed hecht, stond de plant ooit symbool voor trouw. Daar hij de hele winter groen blijft, kreeg ie als symbool meteen het eeuwige leven toegewezen. Toe maar. Klimop wordt intussen ten onrechte gedemoniseerd als verstikker van bomen en verwoester van gevels. Overal snijden kortzichtige lieden klimopstengels door. Of zagen, want die stengels kunnen dik worden.
Klimop kan de mortel tussen de stenen in oude muren ontkalken, maar met moderne metselspecie lukt dat niet. Wel brengt klimop een extra isolatielaag aan, en het beschermt gevels tegen zon, regen en kou. Bovendien huisvest klimop vaak huismussen, en wie wil dat vrolijke mussengetjilp niet horen?
Klimop op loofbomen beconcurreert de boom een beetje om water en voedingsstoffen, maar niet om licht. In de winter vangt klimop het licht, in de zomer de boom. Qua gewicht is klimop een eitje voor een loofboom. Een bladerkroon is veel zwaarder. Bladeren hangen tot aan de buitenste twijgen, klimop zit als een winterjas om een stam.
Is klimop qua wintergroenheid al tegendraads, ook qua bloeitijd verwisselt de plant de seizoenen. Bloeien veel bomen en struiken in de lente, om in de nazomer en herfst vrucht te dragen, klimop doet dat andersom. De besjes van klimop zijn al bijna rijp en zwart. Fijn voor insecten en vogels.
Hoewel klimop zijn naam eer aandoet, kruipt de plant ook gretig over de grond. De bosbodem kan er volledig door bedekt worden. Daar zullen andere planten niet allemaal blij mee zijn, maar de klimopbremraap is er wel blij mee. Deze parasiet wordt dankzij klimop steeds algemener.
Kortzichtige lieden kunnen zagen wat ze willen, klimop houdt het eeuwige leven.
( Natuurdagboek Trouw 25 jan. 2013 )