
Toen in de intensieve pluimveesector maandag vogelgriep opdook, dacht ik: hoelang zou het dit keer duren voordat wilde vogels de schuld krijgen? Het duurde tot het 8-uurjournaal tot ik het hoorde, maar was waarschijnlijk al eerder rondgebazuind.
Stop doorgefokte, eenzijdig gevoerde, ingeteelde kippen of eenden met duizenden bijelkaar, en je kunt er vergif op innemen dat er ziekten komen. Die worden met hermetisch gesloten stallen en ontsmettende gifbaden bij de ingang buiten de deur gehouden, maar er hoeft maar één ziektekiem doorheen te glippen, of de weerloze vogels zijn aangestoken.
Wilde vogels kunnen uiteraard ziektekiemen vervoeren, zoals pluimveehouders dat zelf ook kunnen. Wie kan dat niet? Zonder enig bewijs krijgen wilde vogels er de schuld van. Wilde vogels hebben doorgaans vogelgriep van een ander type. Ze worden daar zelf niet eens bijster ziek van, het zijn geen ingeteelde hypochondriërs.
Tijdens de vorige vogelgriepepidemie kon de herkomst aangetoond worden. De speurtocht leidde naar de pluimveesector in China. Deze keer werd dan ook domweg verklaard, dat trekvogels op weg naar het zuiden met Aziatische vogels in aanraking waren gekomen en dat zo het virus uit China hier kwam.
Kijk eens op een wereldbol en probeer te bedenken hoe een vogel die vorige maand naar Afrika vloog, nu een virus uit China hierheen kan brengen. Nochtans werd die wonderbaarlijke gang van zaken in alle journaals opgedist. Trekvogels. Welke soorten zou men daarmee bedoelen? Toch geen ooievaars?
Het zou voor ooievaars en andere trekvogels lastig zijn om pluimveeschuren binnen te dringen, zoals Vogelbescherming reageerde. Vogelbescherming pleit voor onderzoek naar de bron van de griep in plaats van lukraak beschuldigingen te roepen.
(Natuurdagboek Trouw vrijdag 21 nov. 2014)