Spreeuwen onder spanning

Bij een plotselinge spreeuwensterfte in 2018 wezen sommigen 5G als oorzaak aan. Er was weliswaar nog geen 5G, maar als spreeuwen zich op het aardmagnetische veld kunnen oriënteren, zouden bestaande zendmasten ze ook best in de war kunnen brengen.
In zijn boek Elektrisch ecosysteem waarschuwt Sander Funneman voor verstorende effecten van onder meer zendmasten op natuurlijke processen waarbij elektriciteit een rol speelt. Hij haalt allerlei onderzoeken aan, die de indruk wekken dat vele dieren, waaronder bijen en vogels, er last van hebben.
Dat is beslist iets om in de gaten te houden, maar ik ken onderzoeken waarin geen enkel verband werd gevonden tussen elektriciteit en het gedrag van bijen of vogels. Spreeuwen sterven soms massaal op mysterieuze wijze, en dat doen ze al eeuwen, ook op afgelegen plekken zonder zendmasten.
Spreeuwen dutten zelfs even graag op telefoon- en elektriciteitsleidingen als op boomtakken en rietstengels. Ze lijken dan niets van elektromagnetische velden of hoogspanning te merken. Omgekeerd kan dat anders zijn. The Guardian publiceerde vorige week een artikel over stroomstoringen in het Schotse dorp Airth. Iedere namiddag viel de stroom daar een paar keer gedurende tien seconden tot enkele minuten uit. De storingen vonden plaats tijdens de schemering. ‘s Avonds was de stroomtoevoer weer in orde.
Neil McDonald van het energiebedrijf speurde bovengrondse leidingen af en ontdekte dat de haperingen door een spreeuwenzwerm werden veroorzaakt. Spreeuwen brengen de nacht graag in grote groepen door, en zwermen voor het slapen gaan een tijdje. Ze strijken neer, stijgen weer op, en zorgen voor schitterende spektakels. McDonald zag een zwerm bij drie stroomkabels die dusdanig op en neer zwiepten dat ze elkaar soms raakten. En dat veroorzaakte kortsluiting.
De spreeuwen hebben er geen last van; ze zwermen onbekommerd en zitten er niet wakker van.
(Natuurdagboek Trouw donderdag 24 december ’20)