Racewedstrijd op het wad

Vroeger bestonden er speedboten: snelle motorbootjes. Maar die zijn veuls te sloom voor de moderne tijd. Speedboat is weliswaar Engels, maar ouderwets en onthaast Engels, tegenwoordig doen we het niet voor minder dan powerboats. Daarmee wordt geracet over het water. En omdat die dingen een vreselijk lawaai maken en de stuurlui door hun snelheid en opspattende water geen zwemmers kunnen zien of ontwijken, gebeurt dat racen daar, waar geen mensen te water gaan. In de natuur dus, en wel op de Waddenzee.
Want waar hebben we natuur, landschap, rust en ruimte anders voor dan voor een decor van attracties!
In augustus ronken de snelheidsmaniakken door het Marsdiep langs Den Helder; drie kilometer zeedijk fungeert als tribune. Ook het persbericht van de gewicht genaamde afzender ‘Grand Prix of the Sea’ ronkt: ‘Er wordt door diverse internationale teams geracet in ‘s werelds snelste monohull high performance prototypen en productieboten. Met motorvermogens oplopend tot 1800pk worden snelheden behaald van ver boven de 200 km p/u.’
Hebben de zeehonden op Noorderhaaks ook eens wat te zien. Uit onderzoek van een Wagenings onderzoeksbureau blijkt dat de boten geen nadelige gevolgen zullen hebben voor die zeehonden, en al evenmin voor bruinvissen en vogels. Vissen doen nooit mee in de onderzoeken naar verstoring en dierenleed. Maar die hoeven er ook vast geen last van te hebben, en anders zwemmen ze maar weg. Nee, we kunnen alle wadvogels, zeehonden, bruin-, wit- en platvissen de powerboatrace van harte aanbevelen. De Waddenvereniging wil de festiviteiten niettemin dwarsbomen. En dat zou de club wel eens kunnen lukken, want de Grand Prix noch het Wageningse onderzoeksbureau heeft rekening gehouden met de Flora- en faunawet, waarmee de festiviteiten waarschijnlijk in strijd zijn.
De Waddenzee heeft het als enige natuurgebied van Nederland geschopt tot werelderfgoed. Daaraan ging een jarenlange procedure vooraf. Maar hoe eervol die status ook is, hij staat een powerboatrace niet in de weg. De Werelderfgoedstatus zegt niets over de bescherming van het gebied, maar is juist een stimulans van het toerisme. Een publiekstrekker als een Grand Prix powerboatrace past daar goed in en leent zich voor slagzinnen: Grand Prix in World Heritage!
Behalve de tientallen powerboats zullen er vele andere ‘items’ te bewonderen, beleven en beluisteren zijn. Want stel je voor dat het tussendoor een moment stil zou zijn op de Waddenzee, je mag er toch niet aan denken, wat een verveling zou dat worden! Jammer genoeg zit ik in augustus op Schiermonnikoog, maar geluid draagt ver over het wad en je weet nooit of de westenwind…
Daarbij organiseert Schiermonnikoog zelf ook evenementen. Het tweedaagse Schullefeest bijvoorbeeld, met hoempapamuziek tot diep in de nacht. Kennelijk wil het eiland meer vertierzoekers en minder rustzoekers lokken. Het verre gebrul van de monohull high performance powerboats kan ‘met de vlam in de pijp’ vast niet overstemmen. Maar wacht, het Schullefeest luistert pas volgend jaar het Nationaal Park op. Ik kan op het eiland natuurlijk zelf wat organiseren. Gemotoriseerde sliksleewedstrijden lijken me wel wat. Sliksleeën is een eeuwenoude traditie en eeuwenoude tradities staan in de Waddenzee boven de natuurbescherming. Dan spuiten we op onze opgevoerde sliksleeën na het startschot brullend weg van de oude steiger en doen we wie het eerst bij de nieuwe steiger is. Met veel lawaai natuurlijk, heerlijke herrie.