Noordkromp op Jan Mayen

Noordkromp op Jan Mayen

Noordkrompen op strand. Foto Koos Dijksterhuis
Noordkrompen op strand. Foto Koos Dijksterhuis

We varen met ruim zestig Trouw-abonnees en dertig andere passagiers naar Schotland, Jan Mayen en Spitsbergen. Jan Mayen is een eiland rond een vulkaan, eenzaam gelegen in de noordelijke Atlantische Oceaan. Het dichtbijzijnde land is Groenland, vijfhonderd kilometer naar het noordwesten.

Vorig jaar waren we hier ook. De negentig opvarenden werden in zodiacs, stevige opblaasmotorbootjes, van het schip naar het eiland gevaren. We betraden het donkergrijze vulkaanstrand onder de enorme, witte vulkaan. De passagiers waren vriendelijke mensen. Er was een oudere dame bij, die de voorschriften strikt opvatte. Je mag op Jan Mayen of andere pooleilanden geen bloemen plukken, en ook geen walvisbotten, rendiergeweien of andere trofeeén uit de natuur meenemen. Een prima regel.

Het strandje lag bezaaid met jonge noordkrompen. De noordkromp is mijn lievelingsschelp. Ik zoek graag naar noordkrompen op Schiermonnikoog, de zuidelijkste plek waar ze redelijk vindbaar zijn. In de nieuwe schelpenatlas die maandag in Trouw besproken werd heb ik de noordkromp gesponsord.

De langzaam groeiende, stevige schelp kan groot worden en stokoud. Het oudste levende dier dat ooit op aarde is gevonden, was een noordkromp van meer dan 400 jaar.

Ik zei hé: noordkrompen, raapte er één op en stopte die in mijn zak omdat ik er later aan boord iets over wilde vertellen. De oudere dame trok een streng gezicht en beet me in de nabijheid van de expeditieleider vinnig toe dat ik niks mocht meenemen. Ik zei: u heeft gelijk, ik ben er gloeiend bij, en vertelde haar dat het een jong gestorven noordkromp was, in potentie het oudst wordende wezen ter wereld. De expedietieleider stelde vragen en zei: neem maar mee aan boord.

(Natuurdagboek Trouw 18 juni 2013)

DELEN
Reacties zijn gesloten.