Mezen zingen
Zondag en maandag brachten een vleugje lente. De nachtvorst tussen door leek nog wat winters, maar ach, nachtvorst kan tot ver in de lente voorkomen. IJsheiligen. En de zon die ’s morgens om negen uur boven de nevelige horizon opbolde, in dat overbekende maar altijd ontroerende ochtendoranje. Ik ben geen oranjefan, mijn lievelingskleur is het in de kleurenwaaier tegenover oranje gestelde blauw, maar voor opkomende en ondergaande zonnen maak ik een uitzondering, zeker tegen een blauwe hemel. Ik kreeg een lange brief van een trouwe lezer die opmerkt dat hij aan het licht merkt dat de lente nadert.
Onder sneeuw en ijs komen prille vogelmuurtjes, veldkersjes, vroegelingetjes tot leven. Zangvogels weten wel raad met dat vitaminerijke groen. Met wat geluk zit er nog een eiwitrijk zaadje bij ook. Voor het eerst in ik denk wel maanden zingen de koolmezen weer. In de zon in een boom herhalen ze hun tweetoon of drieklank, koolmezen schijnen op wel zestig deuntjes betrapt te zijn, maar ze hebben zo hun nr. 1-hits die ze het vaakst zingen. Eindeloos herhalen ze hun metalig klinkende twee of drie tonen, geen muzikaal hoogstandje maar wel een opbeurende lentebode.
Vlak onder de grond maken kleine hoefbladen zich op voor de lente, nog even en speenkruidblaadjes bekleden slootoevers en bosbodems. Bomen en struiken vormen knoppen. Veel lente zit onzichtbaar in de dop. Zelfs die mezen luidkeels zingen in een bladerloze kruin zijn soms nog verrekte moeilijk te vinden. Bladerdaken zijn er nog lang niet, maar elzen en hazelaars bloeien al. Heeft u al sneeuwklokjes zien bloeien? Op welke datum? Ook andere lentewaarnemingen zijn welkom onder dit stukje op www.dijksterhuis.net.
4 gedachten over “Mezen zingen”
Ja,sneeuwklokjes bloeien hier al in Westerbork,ik denk eind nov.al.
Maar er komt sneeuw overheen,je kijkt en kijkt….
daar zijn ze weer .
Het zijn drie bloementjes aan vier bolletjes.Staan hier nu voor de vierde winter.
Er is een heel verhaal aan verbonden.
Er is me verteld dat het “turkse”sneeuwklokjes zijn.
De gewone klokjes steken net hun neusje boven de grond.
neli vd knaap
Geachte heer Dijksterhuis,
Gisteren rondje achtertuin gedaan – ik zag de narcisknoppen al boven de grond komen én knoppen op de klimroos! Met het vleugje zon erbij net een knipoogje van de lente.
Vriendelijke groeten, en dank voor uw leuke en interessante stukjes.
Je vroeg om lente waarnemingen. Ook ik hoor vanaf de eerste week van januari, nog wat schor, de koolmees zingen.
Verder scharrelen vogels niet meer alleen op de voederplaats maar weer tussen de struiken en bladeren. Het wachten is op de eerste spechtenroffel in Bedum die me als muziek in de oren klinkt. Bij wat hogere temperaturen dansen vliegjes boven de struiken.
Onze “huismerel” jaagt nog steeds alle vogels in zijn blikveld weg, behalve het vrouwtje waar hij in december ook niets van moest hebben.
En vanochtend was een vleermuisje die waarschijnlijk tussen de systeemplaten van ons klaslokaal plafond zat, wakker geworden (maar of dat lente is…?)
(Dit bericht is ook via de e mail verstuurd)
Ik hoorde en zag gistermiddag een merel die zijn gezang liet horen. Gaf even lentegevoel.
Reacties zijn gesloten.