Maagdelijk witte reiger
Deze winter krijg ik regelmatig e-mails van lezers die een sneeuwwitte reiger zagen. Het kunnen kleine zijn, maar zijn waarschijnlijk grote zilverreigers. In de jaren zeventig fietsten vogelaars kilometers voor een grote zilverreiger. Dat was dan een dwaalgast uit de Neusiedlersee, op de Oostenrijks-Hongaarse grens. In 1978 bracht een paartje vier jongen groot in de Oostvaardersplassen. Nu broeden honderden grote zilverreigers in Nederland en zijn ze niet meer weg te denken. Ook in België zijn ze vaste broedvogel.
Grote zilverreigers zijn maagdelijk wit, op hun gele snavel en zwarte poten na. In het broedseizoen kleuren die poten geel. Wordt de drang tot het verliezen van die maagdelijkheid heel groot, dan kleuren de poten zelfs rossig.
Broeden blauwe reigers in bomen, de witte zilverreigers doen dat in natte rietvelden. Na de broedtijd zwermen de oude en jonge vogels uit over het land. ’s Winters komen er zilverreigers van ver bij. In Zuidoost-Groningen bracht een in Hongarije geringde vogel twee winters door.
In de winter weten grote zilverreigers akkerranden te vinden en akkers waar tarwe mag blijven staan. Eten grote zilverreigers dan tarwe? Dat niet, maar wel de muizen en woelratten die van de tarwe snoepen. Het is een fraai gezicht: een zo subtropisch aandoende vogel over een druilerige winterakker te zien stappen. Ze jagen ook op grasland, op stoppelvelden en langs brede watergangen. Als er maar muizen zijn. Vaak staan ze ook te vissen, in de rietkraag of er langzaam langs wadend.
De Oostvaardersplassen en het Lauwersmeer zijn belangrijke broedgebieden van deze vogels. In de winter zijn Drenthe en Zuidoost-Groningen geliefd en ook in het Groene Hart komen ze graag.
2 gedachten over “Maagdelijk witte reiger”
Hallo,
Ik ging net de honden uitlaten en zag wel 11 ! witte reigers overvliegen en 10 daarvean landden in de wei achter ons huis.
Ik wist niet dat ze in groepen reizen.
Nicole Linskens
Meerlo Limburg
Mooie vogels. Spotte ze laatst hier vlakbij, naast het Lonnekermeer waar een nieuw stukje natuur ontwikkeld werd met een paar “vennetjes”.
Nog net op tijd gerealiseerd.
Reacties zijn gesloten.